Predstavljena knjiga „Razgovori“ autora dr. don Mladena Parlova

Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Razgovori” predstavljana je 15. svibnja u velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Dvadeset i prva knjiga po redu, iz bogatog autorovoga znanstveno-teološkoga opusa, javnosti su predstavile prof. Margita Vučetić, profesorica romanskih jezika u mirovini te prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Napomenimo, nova autorova knjiga predstavljena je u sklopu „Dana KBF-a“ koji se odvijaju od 13. do 17. svibnja povodom 25. obljetnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Program je započeo pozdravnim govorom dr. sc. fra Šimuna Bilokapića, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Splitu koji je čestitao don Mladenu na zavidnom teološko-znanstvenom radu.

Prva je knjigu javnosti predstavila prof. Margita Vučetić, profesorica romanskih jezika u mirovini. U svojem izlaganju istaknula je da dr. sc. Mladen Parlov ima bogati opus, ali nadasve zanimljivo i široj javnosti razumljivo „pero“. Priznala je da nije nimalo lagan zadatak predstavljati autorovu dvadeset i prvu knjigu po redu, imajući u vidu brojne knjige i članke koje je napisao. Autor se u knjizi hvata u koštac s mnogobrojnim aktualnim teološkim i društvenim temama. Ne izbjegava niti preskače odgovore na postavljena pitanja, ne boji se biti izravan, iskren i strog u istini, ali također uputiti prigovor Crkvi i staležu kojemu pripada ako je to potrebno. Ono što se jasno očituje u don Mladenovim odgovorima na postavljena različita pitanja je prisutnost nade i optimizma, ali ne tek površne nade već nade koja je utemeljena u osobi Isusa Krista, istaknula je prof. Vučetić.

Prof. dr. sc. Jadranka Garmaz u svojem izlaganju istaknula je da je knjiga „Razgovori“ duhovni priručnik pisan kao „intervju“. Na prvi mah, čitatelj bi mogao upasti u klopku te podcijeniti sadržajnost knjige. Međutim, riječ je o daleko složenijem sadržaju od „light-teologije“ ili „wellness-teologije“. Sadržaj knjige, naizgled sročen u jednostavna publicistički stil, plod je autorova dobrog poznavanja tema te dugogodišnjeg znanstveno-teološkog rada. Odgovarajući na novinarska pitanja autor nudi odgovore, jezgrovito progovarajući o različitim teološkim temama od praktičnih i odgojnih, duboko ukorijenjenih u Crkvenom učiteljstvu, napose u otačkoj misli, moralnoj i dogmatskoj te duhovnoj teologiji. Svakako, u mozaičnosti tema i motiva svatko može pronaći zanimljivo i korisno, a ipak „svoje“ duhovno štivo o kršćanskome oblikovanju života, istaknula je Garmaz.

Na kraju programa svim prisutnima obratio se autor zahvalivši svima na dolasku, a posebno predavačicama kojima je uručio prigodne poklone. Istaknuo je da je knjiga nastala kao plod njegovih javnih nastupa na različitim medijskim platformama od 2007. do 2023. godine. Riječ je o izabranim temama. Također, istaknuo je da su danas mediji važan dio svećeničkog poslanja. Na kraju je iskoristio priliku zahvaliti svim novinarkama i novinarima koji su ga pozvali na razgovore u svoje emisije.  

Cijeli proigram je vodila i moderirala Iva Jakelić, studentica druge godine teologije.

Dodajmo, događaju su prisustvovali i: Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu te mnogi drugi.