Hodočašće osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju

Povodom Međunarodnog dana majki u nedjelju 12. svibnja, u  Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočastile su osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Hodočašće je ostvareno u suradnji Volontera crkve Sv. Filipa Nerija u Splitu, Župe i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Uz volontere i  obitelji, hodočašću su dali potporu i članovi zajednica koje se okupljaju u Gospinom svetištu u Sinju: Franjevačka mladež, Franjevački svjetovni red, Neokatekumeni i Zajednica Dobri Pastir.

Susret je počeo u 10  sati misnim slavljem koje je predvodio don Josip Mužić, duhovnik volontera crkve Sv. Filipa Nerija. U slavlju je koncelebrirao gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, đakonirao je fra Šimun Suton. Slavlje je uveličao Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

U propovijedi don Josip Mužić je posebno istakao važnost Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja i životu vjernika.  „Štovanje Blažene Djevice Marije u Sinju - Čudotvorne Gospe Sinjske svjedoči o vjeri onih koji su joj se utjecali kroz povijest i danas se utječu u svim situacijama života. Upravo je Majčin dan prilika da se sjetimo naše nebeske i zemaljske majke. Naše majke bile su u službi života, one su bile svetice i heroine našega vremena. Danas se majčinstvo omalovažava, ono je obezvrijeđeno. Majčina utroba je postala ne kolijevka života nego stratište. Pobačaj je najveće zlo koje guši majčinsku ljubav. Pozvani smo zbog toga jasno vrednovati što je dobro, što je zlo. Trebamo se opredijeliti, a najgore je biti neodređen. Marija nam može pomoći da se vratimo životu, da budemo u službi života, žrtve i ljubavi", istaknuo je don Josip.

Za hodočasnike Svetište je organiziralo okrjepu koje je pripremilo osoblje samostana uz pomoć volontera. Nakon okrjepe u samostanskom dvorištu održana je Svibanjska pobožnost. Molitvu krunice predmolili su članovi karizmatske zajednice Dobri Pastir iz Sinja.

Nakon pobožnosti gđa. Magda Kaliterna uime Volontera crkve sv. Filipa Nerija, zahvalila je Župi i Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na iskazanom dobročinstvu i pruženoj potpori u organizaciji hodočašća sa željom da se i ubuduće u Svetištu u Sinju ostvare ovakva hodočašća.

Nakon boravka u Svetištu hodočasnici su u pratnji volontera krenuli u razgledavanje Sinja i Muzeja Sinjske Alke. Ljubazno osoblje Muzeja približilo im je povijest Alke koja se trči kao spomen na čudesnu pobjedu nad Osmanlijama 1715. godine po zagovoru Majke od Milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske.