Stručni skup o kršćanski utemeljenom spolnom odgoju s mladima

Ured za pastoral obitelji i Pastoralni vikarijat Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s udrugom za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR organizirao je stručni skup pod nazivom „Gdje i kako je moguće provesti kršćanski utemeljen spolni odgoj s mladima u župi i školi?“ u subotu, 1. travnja u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Skupu je nazočio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, predstojnik Ureda za pastoral obitelji don Tomislav Ćubelić te oko 35 sudionika, među kojima su bili već postojeći voditelji programa Teen STAR koji su završili edukaciju 2016. u Splitu i svi oni uključeni i zainteresirani za kršćanski odgoj mladih – vjeroučitelji i nastavnici/stručnjaci, animatori, roditelji, mladi i dr.

Predavači Kristina Pavlović, prof. i Ladislav Ilčić, prof. – voditelji udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR i udruge Glas roditelja za djecu – GROZD, predstavili su sve veću potrebu za istinskim i ispravnim odgojem mladih za zdravu spolnost, pravu ljubav i vrijednost braka i obitelji. Djeca i mladi su danas od najranije dobi izloženi medijima i liberalnim stavovima, dok se kod kuće i u Crkvi premalo s njima razgovara, te oni kršćanski pogled na spolnost često nemaju prilike čuti ni upoznati.

„U programu Teen STAR s mladima razgovaramo o različitim temama, a najzanimljivije su im teme o razlici između zaljubljenosti i ljubavi, o osjećajima i stavovima vezanima uz spolnosti. To je njima jako važno jer im se kroz medije nameće neke druge programe koji idu za tim da se obezvrijedi spolnost s time da se može bilo kada i bilo s kime imati spolne odnose samo je važno zaštiti se od spolno prenosivih bolesti i od trudnoće. A mi želimo ukazati na vrijednosti vezane uz spolnost. Mladi su to prepoznali i oduševljeni su“, naglasila je profesorica Pavlović.

„O spolnosti u našem životu ovisi jako puno lijepih stvari od zaljubljenosti, spolnosti, rađanja djece ali mnogo i ružnih stvari od rastava, spolno prenosivih bolesti i dr. Stoga je važno baviti se odgojem u spolnosti mladih ljudi jer će o tome u velikoj mjeri ovisiti njihov život. Zato su nam važni programi poput Teen STAR-a, koji se u Hrvatskoj provodi od 1995. g., a koji cjelovito gleda na ljudsku spolnost“, naglasio je profesor Ilčić.

Na skupu se osobito razmotrila mogućnost provođenja programa Teen STAR u župama kao dijela priprave za sv. potvrdu, uz osvrt na postojeće iskustvo u župama u Hrvatskoj, te u školi u sklopu vjeronauka i ostalih školskih predmeta i međupredmetnih tema.