Godišnji izlet-hodočašće redovnica na Visovac

Treći godišnji izlet-hodočašće redovnica s područja Splitsko-makarske nadbiskupije priređen je u subotu 9. listopada na slapove rijeke Krke i otočić  Visovac, na kojemu se nalazi svetište Gospe Visovačke i franjevački samostan s novicijatom splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Oko 80 redovnica pod vodstvom Nadbiskupijskog delegata za redovnice fra Petra Lubine krenuli su ispred Gospe od Zdravlja u Splitu s dva autobusa, preko Muća i Drniša, do prve odredišne točke Roškog slapa, gornjeg slapa na rijeci Krki. Nakon kratkog razgledavanja i uživanja u tom čudu ljepote prirode uputili su se na Visovac, gdje im se pridružio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.




Rijeka Krka nakon mučnoga proboja kroz Grede naglo se smiruje tvoreći jezero, na kojem je otok, a na njemu drevni franjevački samostan - Visovac. Kad su u 15. stoljeću zbog prodora turskih četa pustinjaci - eremiti (najvjerojatnije augustinci) napustili taj kraj, oko 1445. god. na Visovac dolaze franjevci, koji su proširivali otok, bavili se znanošću i odgojem te podigli stari dio samostanskog klaustra. Oni su tijekom stoljeća marljivim radom pretvorili kamenu hrid, koja je stršila iznad vode, u otok pun zelenih stabala, voća i šarenog cvijeća. Na Visovcu su "hodočasnike" dočekali domaćini franjevci, njih desetorica od kojih su šestorica novaci a četvorica odgojitelji. Gvardijan samostana fra Mate Gverić izrazio je dobrodošlicu, a provincijski promicatelj misija fra Stojan Damjanović upoznao je redovnice s povijesnom važnošću samostana i crkve te kulturnom baštinom. Unutrašnjost crkve (izgrađenoj krajem 17. st.)  je zanimljiva jer ima dva glavna oltara: Gospe od Milosti i Sv. Križa. U crkvi je šest mramornih oltara, radovi mletačkih altarista. Tu su i vrijedne umjetničke slike, kipovi, pjevalište s orguljama.... Osim bogate knjižnice i arhiva, u samostanu se nalazi i muzej, koji je otvoren za posjetitelje. U njemu su izloženi arheološki predmeti pronađeni u okolici Visovca, vrijedne knjige i umjetničke slike te dragocjeni, više stoljeća stari, primjerci liturgijskih predmeta i misnoga ruha. Sve ovo svjedoči o religioznoj i kulturnoj djelatnosti franjevaca ovog otočića kroz proteklih 6 stoljeća, naglasio je fra Stojan. Vrhunac susreta bilo je misno slavlje koje je u samostanskoj crkvi predvodio nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi govorio o ulozi žene u Crkvi, osobito one koja je izabrala Krista za zaručnika. Naglasio je da je ta uloga velika, važna, nenadomjestiva. Poznavajući svesrdnu zauzetost redovnica u pastoralu Crkve nadbiskup je govorio o ulogama Marte i Marije kako bi ih potaknuo na još žarču molitvu i zajedništvo, međusobne susrete kao što su i ovi izleti. "Danas ste napustili svoja radna mjesta: urede, kuhinje, bolnice, radionice...napustili ste ulogu Marte kako biste ušli u ulogu Marije i sjeli do Gospodinovih nogu te čuli što nam on želi reći. Marta i Marija žive u nama i čine dvije dimenzije naših odnosa prema Bogu i drugima. Te dvije uloge se trebaju prožimati i ne mogu jedna bez druge", kazao je mons. Barišić. Riječ zahvale nadbiskupu i domaćinima na kraju misnoga slavlja uputio je delegat za redovnice fra Petar Lubina, koji je animirao i vodio cijeli put kao i prethodna dva izleta: u Vepric i na izvor Cetine. Izrazivši radost zbog ljepote susrete obećao je da će se i nadalje zauzimati za ove izlete redovnica. Nakon zajedničkog domjenka, kojeg su pripremili domaćini, i šetnje po Visovcu redovnice su se uputile prema Skradinskom buku gdje su razgledale donje slapove, a u Split su se vratile u večernjim satima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...