40. susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u subotu 1. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je, nakon gotovo pune četiri godine stanke, četrdeseti  susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije pod geslom bl. Karla Acutisa „Euharistija je put do neba“. Na susretu se okupilo 260 ministranata iz 28 župa, a u pratnji je bilo četrdeset svećenika i voditelja ministrantskih zajednica. Napomenimo i to da je susret animiralo 30 volontera, mahom članova Hrvatskog nadzemlja i mladih iz Župe Marije Pomoćnice s Kmana.

Cilj susreta, koji se održava po završetku nastavne godine, je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima uputio je don Vedran Torić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih njihovih susreta koji se događaju za vrijeme školske godine, posebno istaknuvši Ministrantsku malonogometnu ligu, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u kolovozu u Marijanskom svetištu u Vepricu. Također, govorio je o svećeništvu, duhovnom pozivu, sjemeništu kao mjestu odgoja budućih svećenika, ali i o Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u kojoj su odgojene mnogobrojne generacije laika i budućih svećenika. Tom prilikom pozvao je sve osmaše, ali i ostale, posebno one koji gaje duhovni poziv, da upišu Klasičnu gimnaziju. Zahvalio je ministrantima na služenju te ih potaknuo da s time nastave. Na kraju im je zaželio lijepo duženje, ugodan boravak te puno uspjeha u natjecanjima na susretu.

Nakon pozdravnog govora i upoznavanja uslijedio film i skeč u izradi Hrvatskoga nadzemlja te svjedočanstvo Mladena Škare, predsjednika Hrvatskoga nadzemlja. Potom je uslijedilo natjecanje u znanju na temu „Liturgijski predmeti“. Najprije su pojedini predstavnici župa pristupili pisanom dijelu, a potom su četiri ekipe s najboljim rezultatima pristupile i kvizu znanja. Najbolji u kvizu znanja bili su ministranti sa Župe Gospe Fatimske - Škrape, a drugo mjesto osvojila je ekipa iz Župe Gospe u Siti – Strožanac. Najboljim ekipama iz kviza znanja don Vedran Torić je udijelio prigodne poklone.

Središnji događaj susreta bilo je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

Na početku propovijedi mons. Marin Barišić pozdravio je sve ministrante, svećenike te voditelje ministrantskih zajednica. U propovijedi je govorio o životu sv. Justina mučenika čiji se spomendan u liturgiji slavio. Justin je rođen u Samariji u poganskoj obitelji. Odgojen u kulturi svoga vremena te je pohađao razne filozofske škole. Završivši mnogobrojne škole, djelovao je kao filozof. Međutim, željan spoznaje prave istine, osjećao je da ni u jednoj školi nije mogao zadovoljiti žeđ za pravom spoznajom Boga, sve dok se nije upoznao s kršćanstvom. Nakon toga, kao laik je branio i naučavao kršćanstvo. Nedugo zatim odlazi u Rim te biva optužen zbog ispovijedanja kršćanske vjere gdje je podnio mučeničku smrt. Ono po čemu je posebno poznat u povijesti Crkve je što je ostavio jedan od najranijih opisa svete mise i liturgije, istaknuo je. Tu je nadbiskup Marin Barišić zgodno povezao Justinovo dobro poznavanje liturgije sa službom ministranta. Nadovezujući se na prvo čitanje u kojem apostol Juda poziva vjernike da se „naziđuju“ na presvetoj vjeri (Jd 17, 20b-25), pozvao je ministrante da se i oni ugledaju i „naziđuju“ na vjeru sv. Justina mučenika, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja don Jure Vrdoljak, duhovnik u CBS-u u Splitu te nadbiskupijski povjerenik za pastoral ministranata, zahvalio je nadbiskupu u miru mons. Marinu Barišiću na predvođenju misnoga slavlja. Tom prilikom udijelio mu je prigodni poklon povodom zlatnog svećeničkog jubileja.

Susret je nastavljen zajedničkim ručkom te sportskim i rekreativnim dijelom - natjecanje u nogometu (penali), košarci (slobodna bacanja), graničaru, povlačenju konopca, šahu i stolnom tenisu. Prigodni pokloni podijeljeni su najboljim ekipama po završetku pojedinoga športskoga programa – knjige, priznanice, medalje i pehari.

U nogometu (penali) prvo mjesto pripalo je ministrantima iz Župe Gospe Snježne iz Vida. Najbolji iz košarke (slobodna bacanja) bili su ministranti Župe Gospe u Siti - Strožanac. U igri graničar pobijedila je Župa sv. Nikole - Metković. U potezanju konopca pobijedili su ministranti iz Župe sv. Križa Veli Varoš. Najbolji šahist je Roko Petrić, ministrant iz Župe sv. Pavla s Pujanki (Split), a najbolji stolnotenisač bio je Borna Kasalo, ministrant iz Župe sv. Petra ap. – Konkatedrala.

Župe koje su nazočile susretu su: Župa sv. Luke - Dubrava, Župa sv. Ivana Krstitelja – Šolta, Župa sv. Marka - Makarska, Župa sv. Nikole - Metković, Župa sv. Mihovila - Omiš, Župa sv. Lovre - Trogir, Župa sv. Josipa - Dugi Rat, Župa Gospe Snježne - Vid, Župa Bezgrešnog Začeća BDM - Kučine, Župa sv. Ivana Krstitelja - Mravince, Župa sv. Mihovila ark. - Kaštel Kambelovac, Župa sv. Luke-  Kocunar, Župa sv. Petra ap. - Kaštel Novi, Župa Presvetog Srca Isusova – Visoka, Župa Gospe Fatimske – Škrape, Župe sv. Liberana – Mejaši, Župa sv. Petra ap. - Konkatedrala, Župa sv. Josipa – Mertojak, Župa Gospe od Otoka – Solin, Župa sv. Mihovila – Kamen, Župa sv. Križa – Veli Varoš, Župa sv. Pavla – Pujanke, Župa Gospe u Siti – Strožanac, Župa Marije Pomoćnice – Kman, Župa sv. Petra – Cista Provo, Župa Materinstva bl. Djevica Marije – Brda te Župa sv. Roka Jesenice.