Blagoslovljeno uređeno blagovalište Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Proslava dana Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije koji ove godine slavi 53 godine postojanja održana je u četvrtak, 19. rujna, u prostorijama ustanove. Svečani program otvorenja započeo je obraćanjem splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Zdenka Križića koji je pozdravio sve prisutne goste i zahvalio svima onima koji su pridonijeli da do tako svečanog trenutka dođe.

Posebnu je zahvalnost iskazao svim djelatnicima i volonterima splitskoga Caritasa te rekao da bez Caritasa nema Crkve i da on stoji u njezinu središtu. Caritas je ljubav koju Crkva pokazuje svijetu, a naročito onima najsiromašnijima u njemu od kojih bi, zaključuje nadbiskup, svi mi mogli puno naučiti jer istinski siromah svo svoje pouzdanje stavlja u Boga.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik prisutnima je približio koliko je Caritas važno i utjecajno tijelo u hrvatskome društvu kada se radi o karitativnom i humanitarnom djelovanju. Također je istaknuo dobru umreženost svih hrvatskih Caritasa, a naročito je pohvalio suradnju sa splitskim Caritasom te izrazio nadu da će se ta dobra suradnja nastaviti i u sljedećem projektnom razdoblju koje započinje krajem rujna. Pohvalio je stručnost i zalaganje ravnatelja Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i njegovih suradnika te im zaželio plodan rad u vremenu koje je pred njima.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana gospodin Ante Šošić pozdravio je uvažene goste te Caritasu zahvalio na dobroj suradnji u brojnim dosadašnjim projektima. Obećao je osobnu i institucionalnu potporu daljnjim nastojanjima Caritasa za koji ističe da radi važne stvari. Svoje obraćanje zaključio je riječima da smo svi mi mali i grešni ljudi, bez obzira na poziciju na kojoj se nalazimo, ali da svatko od nas može napraviti nešto dobro i drugome obrisati suzu pa ako se obriše i samo jedna suza, puno je napravljeno.

Na kraju se prisutnima obratio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije gospodin Denis Maslov koji je ustvrdio kako Caritas u Splitu djeluje otkad je i Crkve. Podsjetio je kako se ovakvim obljetnicama slavi institucionalni rad koji započinje 1971. kada mons. Frane Franić gospođi Vinki Luković udjeljuje mandat za ravnanje Caritasom. Zahvalio je, nabrajajući poimenice, sve one koji zdušno pomažu rad Caritasa, a onda istaknuo da je hrvatski Caritas ponosan na svoj crkveni identitet koji je u dosta europskih zemalja nažalost izgubljen. Potom je govoreći o siromaštvu ustvrdio da je danas sve manje ekonomskog, a sve više mentalnog i duhovnog siromaštva te rekao da se svi u Caritasu trude učiniti sve da svakog oblika siromaštva bude manje i da siromaštvo prijašnjih generacija ne rađa istim u novim naraštajima. Uvodni dio programa završen je prigodnim dokumentarnim filmom o Caritasu koji je lijepo prikazao koja su sve područja rada splitske podružnice.

Euharistijsko slavlje održano je u novouređenom prostoru blagovališta splitskog Caritasa, a predvodio ga je nadbiskup Zdenko Križić. U koncelebraciji su bili: ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije u ratnom i poslijeratnom razdoblju don Marko Čubelić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije don Dario Matak, duhovnik bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Vrdoljak, župnik splitske Grkokatoličke župe Zenjo Zastavni i tajnik splitsko-makarskog nadbiskupa don Renato Pudar. Na samom početku misnoga slavlja nadbiskup je zaželio dobrodošlicu za Gospodnji stol i rekao da svi oni koji budu dolazili u prostore blagovališta ne bi trebali osjećati sram što moraju tražiti hranu jer traže ono što je njihovo, ono što im pripada.

U homiliji je razlažući evanđeoski ulomak iz Lukina evanđelja, nadbiskup Križić poručio da je farizejev poziv na objed upućen Isusu bio neiskren i izraz nepoštovanja, ali da Isus i takve pozive prihvaća želeći od njih učiniti nešto pozitivno. U sred ručka u prostoriju je ušla jedna žena grešnica čije se ime ne spominje, a evanđelist to čini kako bi se pokazala univerzalnost njezina čina i da ona danas može nositi svačije ime. Ističući veliku izranjenost žene koja u ovom ulomku moli šutnjom i suzama, mons. Križić podsjeća kako Isus razumije, ne osuđuje i voli grešnika. Opomenuvši farizeja da ženu ne smije suditi, Isus ga podsjeća da i kod njega sigurno ima puno toga za osudu i da može od žene koja je svoje grijehe priznala i za njih se pokajala naučiti mnogo, a najviše kako iskreno ljubiti. „Veličina čovjeka nije u skrivanjima svojih slabosti, nego u priznanju slabosti, u kajanju i želji da budem bolji“, ustvrdio je i poručio da nema toga grešnog stanja iz kojega čovjek ne može izići i postati svet – prijatelj Božji. Na kraju homilije otac nadbiskup se posebno obratio prisutnim korisnicima Caritasove pomoći iznijevši činjenicu da se Isus poistovjećuje sa siromasima i da su upravo siromasi osobe koje su naučile moliti i prositi te zaželio da svi to naučimo kako bismo imali dubok odnos s Bogom. Zaključno je mons. Križić poručio kako Caritasov stol nije i ne smije biti licemjeran kao farizejev te podsjetio da nas Isus okuplja oko svoga stola gdje nas hrani i jača te želi da blagujući njegovo tijelo poprimimo njegove osjećaje za Boga i ljude, a napose one koji trpe.

Nakon svete mise nadbiskup je nove prostore blagoslovio, a potom zajedno s ravnateljem Glavnikom korisnicima Caritasovog pučkog blagovališta podijelio obroke.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije kroz svoje brojne programe skrbi za oko 2200 korisnika, a u svome blagovalištu svakodnevno podijeli oko 150 toplih obroka što dovodi do brojke od oko 50 000 obroka godišnje. Osim splitskog blagovališta u ožujku 2023. godine otvoreno je i blagovalište u Omišu u kojem se dnevno podijeli oko 40 obroka, a djelatnici ujedno posjećuju stare i nemoćne korisnike u zabačenim selima donoseći im topli obrok. U Dječjem Caritasu nude razne programe za djecu, ali i razvoj kompetencija u roditelja, a posebno ističu i Sigurnu kuću za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja. Novom renovacijom splitskoga prostora korisnicima su, osim toplog obroka, omogućili mjesto za druženje i osobnu higijenu jer se kao Crkva žele približiti svima koji su u potrebi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Usmjerivši dosad prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je proslavio svoj dan 13. rujna. Obilježavanje dana započelo je ...
Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz ...
U korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima u nedavnom katastrofalnom potresu u Turskoj i ...
U organizaciji Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije održan je, u petak 21. travnja 2023. godine u Bračnom i ...
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak, 7. ožujka, u Omišu na adresi Obala gusara ...