Proslava Male Gospe u Zavojanima

U Zavojanima svečano je proslavljen blagdan Male Gospe 8. rujna 2018. procesijom i sv. misom u 10 i 30 sati. Procesiju je predvodio novi zavojanski župnim fra Dujo Jukić, a sv. misu fra Ante Jurić rodom iz Prugova. Fra Ante je dugo godina kao svećenik djelovao u SAD-u i Kanadi. Sada je član samostana Gospe od Zdravlja u Splitu. Uz navedenu dvojicu svećenika u slavlju su sudjelovali i don Ivan Đonlić, župnik Stilja i bivši zavojanski župnik fra Marko Bitanga te veliko mnoštvo vjernika.

Fra Ante je u propovijedi istaknuo Gospinu ulogu u Božjem djelu spasenja. Iz nje se rodilo sunce pravde, Krist, Bog naš. Sva njezina veličina proizlazi iz povezanosti sa svojim sinom Spasiteljem svijeta. Progovorio je o povijesti ovoga blagdana kojim ustvari slavimo Gospin zemaljski rođendan. Blagdan se počeo slaviti u 5. st, a za cijelu Crkvu slavlje ovog blagdana uveo je u 13. st. papa Inocent IV. Fra Ante se dotakao i aktualnih problema u našoj Domovini. Sve manje se djece rađa, a mladi se iseljavaju. Nastojao je potaknuti vjernike na domoljublje. Kao pojedinci, zajednica vjernika i hrvatski narod suočavamo se s velikim poteškoćama i izazovima. U svim našim životnim nevoljama, kazao je fra Ante, utječimo se Gospi jer ona je posrednica svih milosti i naša najvjernija zagovornica kod Boga. U propovijedi Fra Ante je spomenuo i događaj koji se u ovoj župi dogodio 25. svibnja 1943. godine. Toga dana mjesni komunisti mučili su i ubili zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma zato što je ustao u obranu nevino progonjenih i ubijenih u ovoj župi i ovome kraju. Župnu su kuću zapalili 1956., a sramotnu spomen ploču, s ciljem da prikriju svoj zločin, napravili su 1961. godine. Pokojni župnik, naglasio je fra Ante nije pripadao nikakvom pokretu ili stranci, nego se kao pravi Božji pastir isticao dobrotom i ljubavlju prema svakome. Nikada njegova rodbina, prijatelji i znanci na njegov grob nisu donijeli cvijeće i upalili svijeće, jer mu se ne zna za grob. Na kraju propovijedi fra Ante je kazao da se danas, dok slavimo Marijino rođenje, sjetimo i svoga vlastitog rođenja i svog krštenja te da budemo zahvalni Bogu na daru zemaljskog i milosnog života.

Misno slavlje završilo je pjesmom "Gospe Zavojanska, moli se za nas" koju je predvodio fra Marko Bitanga, župnik Staševice. Valja spomenuti da su pjevanje u procesiji i misi predvodili vrgorski kantaduri. Pjevali su svima poznate i drage liturgijske pjesme tako da je zajedno s njima pjevalo mnoštvo vjernika u crkvi i pred crkvom.

Navečer u 18 sati, kao za trodnevnicu, molila se krunica i slavila sv. misa. Večernju sv. misu i trodnevnu pripravu za blagdan predvodio je župnik fra Dujo Jukić.