Četvrto hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj

Četvrto regionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Republike Hrvatske u petak 27. srpnja održano je u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Na hodočašću su sudjelovali vojni ordinarij Jure Bogdan, provincijal provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, rektor svetišta fra Petar Klapež, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo, te ostali vojni i policijski kapelani.

Među hodočasnicima bili su i izaslanik ministra obrane Petar Barać, glavni tajnik MORH-a, brigadni general Boris Zdilar, stožerni brigadir Rozarijo Rozga, predsjednik časničkog zbora, glavni koordinator MUP-a Ivica Franić i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić. Uime Grada Sinja nazočila je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac.

U pozdravu na početku misnog slavlja fra Petar Klapež istaknuo je da će se ovogodišnja hodočašća u tom svetištu održati pod geslom „Obitelj izvor života i radosti", što je geslo Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Solinu."

Biskup je na početku homilije rekao kako se u crkvenoj tradiciji i molitvama, od apostolskih vremena do danas, Blaženu Djevicu Mariju naziva različitim imenima. Nižu se naslovi, dodaju se novi i tu jednostavno nema kraja: Majka Božja, Prijestolje mudrosti, Pomoćnica kršćana, Kraljica anđela, Kraljica neba i zemlje, Kraljica mira, Kraljica Hrvata, kraljica obitelji... Jedan od prastarih Marijinih naslova je Majka Božje milosti…

„I u ovome svetištu Gospe Sinjske vjernici je osobito prepoznaju i časte kao majku. Dominantna crta našeg odnosa prema Mariji je odnos djeteta prema majci. Majka Božja, Majka Crkve, Majka kršćana, privlači nas i okuplja u svoje crkve i svetišta kako bi nas odvela k svome Sinu", rekao je biskup Bogdan i istaknuo kako je „majka ognjište ljubavi. Gdje je majka, ondje je dom. Čitavim je svojim bićem usmjerena na ljubav i život. I nije slučajan izraz 'materinji jezik'.

Majka je najveća svetinja svakoga čovjeka i naroda, jer daruje nešto najviše što se može dati, daruje život iz ljubavi… Majka je više nego svi pedagoški priručnici s polica svjetskih znanstvenih simpozija i istraživanja. Majka je prvo slovo i lektira, uvod u tajnu života i temelje života, sva znanost ovoga svijeta."

Majka razumije i ono što dijete ne izgovori i u majčinu je krilu najbolje mjesto za utjehu. Majčino je srce bezdan u čijim se dubinama krije neizmjerna snaga i bezgranična ljubav. Sva ljubav svijeta počinje i završava s majčinom ljubavi, rekao je biskup i upozorio da zato nikada nije dovoljno isticati ulogu majke u obitelji, Crkvi, društvu. Ali se ne smije zadržati na riječima nego treba svjedočiti, čuvati tajanstveni promisao Božji po kojemu je majka dostojna nositeljica i čuvarica života.

Kao što je Marija otvorena srca i puna ljubavi prihvatila Božju riječ i postala svetište ljepote, neokaljani hram, kolijevka Božje ljubavi koja se utjelovila i postala čovjekom, svaka majka koja se otvara životu nježna je i živodajna, sveta kolijevka ljubavi. I nikakve druge vrste zamjenskih kolijevaka, surogata majčinstva, nisu prihvatljive. Sveta kolijevka majčinske ljubavi koja daje život nema alternative.

Biskup je homiliju završio riječima: „Sjetimo se danas u ovome Marijinu svetištu svojih majki i svih majki koje su s vjerom i nadom prihvatile Božji plan i izabrale život. Molimo za majke koje su nas brižno i s puno ljubavi nosile, u radosti rodile i bdjele nad našim posteljama, nad svakim korakom, koje su nas pratile i još uvijek prate molitvama povjeravajući Marijinoj zaštiti.

Molimo i za majke nerotkinje koje čeznu za potomstvom, sa svojim suprugom žele i od Boga mole dijete ali iz ovog ili onog razloga nemaju potomstvo. Nažalost, danas je takovih sve više. Upravo je svjedočanstvo Marijine majčinske ljubavi najsnažnije u našim majkama, jer su crpile snagu na nepresušnome Marijinu vrelu. Marijo majko Crkve, majko naša, Majko Božje milosti, Gospe Sinjska čuvaj naše majke. Čuvaj naše djevojke, supruge, sestre da budu uvijek otvorene životu, životu s Bogom. Pomozi njima i pomozi svima nama da nam majka i majčinstvo ostanu uvijek na najvišoj cijeni i najdubljem osobnome poštovanju."

Na kraju misnog slavlja provincijal Kodžoman uputio je riječ zahvale okupljenim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima koji čuvaju sigurnost i svjedoče dušu hrvatskog identiteta. Potom je biskup Bogdan pred Gospinim oltarom predvodio Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Orkestar HRM-a izveo je nekoliko duhovnih skladbi prije početka mise u crkvi svetišta Gospe Sinjske, a misno slavlje animirali su klapa Sv. Juraj HRM i policijska klapa Sv. Mihovila.