Izlaganje „CT snimanje vodnjanskih svetaca"

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) podružnica Split priredilo je u ponedjeljak 4. lipnja predavanje „CT snimanje vodnjanskih svetaca". Gost predavač bio je zamjenik pročelnika Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu doc. dr. Frane Mihanović koji je prikazao rezultate znanstvenih istraživanja nekoliko relikvija koje se čuvaju u župnoj crkvi u Vodnjanu, svetaca čija su očuvana tijela stara i do 700 godina, a donesena su s područja cijelog Rimskog Carstva. Relikvije je u dva zasebna oltara 1510. godine postavila opatica Adelaida Zorzi.

Doc. dr. Mihanović prikazao je istraživanje svog stručnog tima na četiri vodnjanske relikvije - sv. Nikoloze Bursa, sv. Ivana Olinskog, sv. Leona Bembo i sv. Pavla. Snimanje je obavljeno na MSCT uređaju Simens Somatom 16 u KBC u Splitu te su načinjene 3D rekonstrukcije.

Na poseban način privlači pozornost mumificirano tijelo sv. Nikoloze Bursa - sve CT vrijednosti mekih tkiva su izrazito negativne jer ne sadrže vodu, a vidljivi su očuvani ostaci svih unutrašnjih organa, kao i mišića i ligamenata.

Predavač je naglasio kako su rezultati tog istraživanja predstavljeni na brojnim znanstvenim skupovima i objavljeni u prestižnim znanstvenim časopisima te potvrdio da se spoznaje uočene na vodnjanskim relikvijama već primjenjuju u suvremenoj medicini. Tim istraživanjem učinjen je velik iskorak jer se radi o prvoj znanstvenoj studiji tako velikog broja svetaca. Vodnjanski sveci desetljećima privlače mnoštvo vjernika i hodočasnika. „Posebnu zahvalnost dugujemo vodnjanskom župniku don Marijanu Jeleniću, koji je omogućio i potaknuo ovaj veliki i značajan projekt spoja znanosti, umjetnosti i vjere", istaknuo je dr. Mihanović.