U Kaštel Novom obilježena 100. obljetnica rođenja biskupa Pavla Žanića

U župi Sv. Petra u Kaštel Novom, održano je kviz natjecanje učenika o životu i djelu biskupa Pavla Žanića, točno na dan obilježavanja stote godišnjice njegovog rođenja, a u Mostaru, gdje se nalaze njegovi zemni ostaci, tim je povodom služena sveta misa i predstavljen zbornik.

Na natjecanje je pristupilo sedam ekipa viših razreda osnovne škole Bijaći. Nakon pisanog testa i dvije igre znanja „Moto 7/33“ i „Šifra“, prvo mjesto s 81 bodom osvojila je ekipa iz 8.c razreda u čijem su sastavu bile Marijana Grbeša i Antonia Prnjak.

Drugo mjesto s 59 bodova osvojila je ekipa iz 5.a razreda za koju su nastupale Gabrijela Grgić i Lucija Rašetina, a dva boda manje imale su na trećem mjestu Tihana Vranješ i Ivana Pavlinović iz 7.a razreda. Priznanja najboljima i zahvalnice svim sudionicima uručio je župnik don Dario Čorić tijekom sv. mise u župnoj crkvi u Kaštel Novom, u nedjelju, 27. svibnja.

I dok su kaštelanski učenici, kroz edukativnu igru, učili nešto novo o biskupu Žaniću, u Mostaru je na svetkovinu Marije Majke Crkve, slavljena svečana sveta misa i ujedno zahvalno misno slavlje u prigodi 100. obljetnice rođenja biskupa Pavla Žanića kojom je zaključena ta godina. Misi je, uz brojne uzvanike, nazočila i obitelj biskupa Žanića, a ovom prigodom je kardinal Vinko Puljić izmolio molitvu za pokojnoga biskupa.

Na svečanoj akademiji, koja je uslijedila nakon mise predstavljen je zbornik „U vjeri, nadi i ljubavi. Stoljetnica rođenja biskupa Pavla Žanića (1918.-2018).“, a o liku i djelu biskupa Žanića te zborniku govorili su, između ostalih i nadbiskup msgr. Marin Barišić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić te dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić. Ovom prigodom istaknuta je inicijativa da jedna ulica u Mostaru nosi upravo ime biskupa iz Kaštela.