Svetkovina Tijelova u splitskoj prvostolnici

Mnoštvo vjernika pohodilo je splitsku prvostolnicu sv. Dujma na Tijelovo – svetkovinu Tijela i Krvi Gospodinove, u četvrtak 31. svibnja. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem i katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem, a slavlje je svojom pjesmom uzveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je podsjetio vjernike koliko je divan naš Bog i na koje je sve načine kroz povijest očitovao ljubav prema svome narodu. Posebno se osvrnuo na savez koji je sklopio sa Izraelom izbavivši ih iz ropstva „Bog oslobađa svoj narod i sklapa s njim Savez na Sinaju. Taj savez riječi sklopljen je prolijevanjem životinjske krvi na žrtveniku. Krv je simbolizirala život i taj krvni savez svjedočio je o povezanosti našeg života s Gospodinom. No zbog naše slabosti i padova savez je razvrgnut, ali Bog sa svojim narodom nanovo stvara novi savez – preko Isusa Krista“, kazao je nadbiskup pojasnivši kako nas je životinjska krv mogla očistiti tjelesno, no nije nas mogla očistiti od naših grijeha. Samo krv Kristova prožeta Duhom životvorcem, ljubavlju, dobrotom, slobodom i poslušnosti može očistiti naše srce od ropstva grijeha.

 

„Ono što je bila samo čežnja i želja Starog zavjeta u Novom zavjetu postaje ostvarenje. Svetkovina Tijelova govori nam o vrhuncu objave i Božje ljubavi prema nama. Ta Ljubav želi nam se približiti u potpunosti i zato nam Gospodin poklanja Utjelovljenje“. Nadbiskup je istaknuo kako Krist uzima kruh i vino, a daje nam svoje tijelo i krv te pojašnjava da blagovanjem za euharistijskim stolom on u potpunosti ulazi u naš život i želi ga živjeti s nama kako bi postali kristolikiji, stoga je potrebno zapitati se koliko smo mi spremni odgovoriti na tu ljubav i kako se odnosimo prema tom novom savezu. „Jesmo li blagovanje Tijela i Krvi Kristove učinili nečim uobičajenim? Zahvaća li nas ta ljubav? Potrebno je na ljubav ljubavlju uzvratiti, potrebno je zahvaliti i pokloniti se te iskazati poštovanje i divljenje toj ljubavi“. Na samom kraju pozvao je vjernike da osvijeste kako ova Ljubav ne zahvaća samo pojedince osobno već i čitavu zajednicu - Crkvu koja je rođena iz otajstva ljubavi – euharistije. „Ljubav nas mora usmjeravati jedne na druge. Ne mogu primiti Njega, a da ne primim svoju braću i sestre. Gospodin zato želi izići s nama iz ovih naših crkvenih prostora u našu svakodnevnicu, želi nas izvesti do svoga bližnjega, do udaljenih i ugroženih, jer se utjelovio radi svakog čovjeka – Njegova ljubav je univerzalna“. Zaključio je kako nama misa završava na vratima, ali tada ulazimo u drugi dio tog otajstva ljubavi u kojemu nas Krist šalje da idemo po cijelom svijetu i propovijedamo Radosnu vijest svojim životom.

Na kraju bogoslužja uslijedio je svečani ophod po peripteru katedrale, a potom je nadbiskup Barišić s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagoslovio nazočne vjernike, grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.