Misom zahvalnicom proslavljen Dan hrvatskih branitelja

U povodu Dana hrvatskih branitelja grada Splita i nekadašnjeg Dana državnosti, u katedrali sv. Dujma slavljena je, 30. svibnja, misa za Domovinu i sve poginule branitelje. Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i svijeća na spomenik u Parku branitelja te polaganjem vijenaca na Groblju Lovrinac, Groblju hrvatskih branitelja te na Spomen obilježju poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu. Misno slavlje predvodio je, u koncelebraciji s vojnim kapelanom HRM don Branimirom Projićem, župnik i kanonik don Tomislav Ćubelić.

Misi su nazočili najviši predstavnici Hrvatske ratne mornarice, PU Splitsko dalmatinske županije, Udruga hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji, predstavnici grada Splita i drugi vjernici. Euharistijsko slavlje je za orguljama pratio mo. don Ivan Urlić.

Don Tomislav Ćubelić se u prigodnom govoru osvrnuo na godišnjicu priznanja Hrvatske te na njenu kratku povijest i rat, koji ju je obilježio, kao i na Odluku Gradskog vijeća Grada Splita od 20. travnja 2015. kojom će se Dan hrvatskih branitelja Grada Splita u spomen na Domovinski rat i branitelje grada Splita svečano obilježavati svetom misom zahvalnicom u splitskoj katedrali sv. Dujma. „Danas je Dan branitelja grada Splita koji su stvorili veliko djelo-državu i ne traže ništa nego da to poštujemo“, kazao je na početku propovijedi don Tomislav. Govoreći zatim o povredi dostojanstva branitelja, marginaliziranju, zapostavljanju, šutnji, površnom slavlju državnih blagdana, podučavanju krive, netočne povijesti, 'zbrinjavanju' branitelja u kojima ih se miče s pijedestala sadašnjosti i povijesti, propovjednik je kazao kako je to uzrok svih nezadovoljstava i pravi stres jer oni ne mogu živjeti s tim da je njihova žrtva u stvaranju države bila bespotrebna i suluda. „No, oni se ne mogu niti izboriti za dostojanstvo svetinje te im raste ogorčenje. Oni ne mogu vratiti dostojanstvo Domovini jer oni nisu na vlasti, ali ne mogu niti živjeti s tim da onaj tko je na vlasti, to sveto obeščašćuje“, kazao je don Tomislav te, obarajući se braniteljima, kazao kako za branitelje ima i riječi nade: „Dragi branitelji! Ne bojte se! Možda je ovo vrhunac krize. Došlo je do svoga vrhunca. Stisnimo se opet, rame uz rame, vi branitelj, i već stasala mladost koja sve to vidi. Oni, sinovi vaši, vratit će sve na svoje mjesto. U posljednja dva desetljeća Hrvatska je u stalnoj ekonomskoj socijalnoj entropiji, ideologizirana i demoralizirana. Naše top teme bile su uglavnom političko-ideološke, jer se o ekonomiji, zapošljavanju i ulaganjima govori samo da se govori, a da zapravo nijedna politička elita nema viziju što i kako promijeniti“.