Godišnje okupljanje Društva Prijatelja Malog Isusa u Vepricu

Godišnje okupljanje i slavlje članova Društva Prijatelja Maloga Isusa (PMI-a) splitske provincije održano je 26. svibnja u Vepricu. Na susretu pod geslom „Tvojom svjetlošću mi ćemo svjetlosti vidjeti" sudjelovalo je oko 250 članova PMI- a. Pročelnica Društva PMI-a za splitsku provinciju i članica vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić u uvodu u euharistijsko slavlje pred Gospinom špiljom srdačno je izrazila svima dobrodošlicu. Izrazila je radost i zahvalnost Malom Isusu, Majci Mariji i sluzi Božjem Josipu Stadleru, interpretirajući Njegovo geslo „Imaj srce", istaknuvši kako nitko nije dobar tko nema srca.

Doživimo danas nešto od ljepote zajedništva ovdje u predivnom ambijentu pod okriljem Nebeske majke, rekla je s. Dolores. Provincijalka s. Anemarie Radan zahvalila je neumornoj pročelnici s. Dolores i njezinim suradnicima. Istaknula je sestre koje rade s PMI-a, animatore, a posebno člana PMI-a prof. Ivana Bošnjaka i prof. Maju Jakšić te zamjenicu č. Majke s. Vesnu Mateljan. Nadalje je naglasila važne obljetnice utemeljitelja Družbe sluge Božjega Josipa Stadlera: 175. obljetnicu rođenja i krštenja, 150. godina od svećeničkog ređenja i 100 obljetnicu smrti te njegovo značenje u ono i današnje vrijeme. Provincijalka je izrazila zahvalnost i upravitelju svetišta don Miji Šurlinu.

Misno slavlje predvodio je fra Bože Vuleta koji je i član Društva. U propovijedi je aktualizirao što znači biti prijatelj u službi riječi Božje i biti bližnjem prijatelj u radosti i svakoj potrebi. Učimo od naših velikana i svijetlimo radošću evanđelja, rekao je. Prikazni dar bila je svijeća s likom i porukom sl. Božjeg Stadlera koju su pripremili članovi s Mejaša- Split i novčani prilog od svih PMI-a iz provincije za postulaturu sluge Božjega Stadlera u Sarajevu. Na oltar je te darove donijela obitelj Ribičić, budući da je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nakon Godine očinstava, sada Godina majčinstva te se uskoro održava Treći nacionalni susret katoličkih obitelji u Splitu i Solinu.

Nakon popričesne molitve službeno su primljeni novi članovi Društva koji su dobili iskaznicu, statut Društva PMi-a, medalju i krunicu Malog Isusa. Novi članovi su iz Podgorice, Metkovića, Sutivana, Katuni-Kreševa, Ciste Velike, svetišta Gospe od Pojišana- Split i Jesenica. Pročelnica je rekla da tamo gdje niču novi članovi znači da postojeći dobro djeluju. Ostali su zajedno obnovili svoja obećanja.
Poslije rekreativnog odmora, druženja i ručka nastavio se program u dvorani. Sav program animirala je pročelnica. Započeo je pjevanom molitvom Ave Maria koju je pjevao Ivan Bošnjak. Predavanje" Odgoj za vrednote" održala je prof. Maja Jakšić. Uslijedio je kviz na jedan neobičan način kojeg su pomogle realizirati mlade Stadlerove gimnazijalke Druge jezične s pročelnicom, a svi nazočni su sudjelovali. Na zavidnoj razini pokazali su znanje te svi dobili knjigu o Stadleru kao dar.

Stihove „Stadleru" izrecitirala je gimnazijalka Damira Bočina, a napisala s. Dolores. Prigodnu poeziju Stadleru za Jubilej napisala je i recitirala pjesnikinja i članica PMI-a Branka Mlinar. Stadlero geslo „Imaj srce" koje je uglazbila također s. Dolores otpjevao je duet Ivan Bošnjak i Tihana Trgo. Kreativni scenarij "Biti animator" demonstrirali su Stadlerovi mladi i djeca. Za kraj „Stadlerovu molitvu" uz gitaru otpjevao je član PMI-a Boris Blažević. Nastavak programa uslijedio je kod Lurdsko-Vepričke Gospine špilje molitvom krunice koju su molili PMI-a. Liturgijsko slavlje i krunicu pjesmom i sviranjem uljepšao je Ivan Bošnjak. Na koncu s. Dolores je zahvalila svima, a s. Vesna Mateljan izrekla svoju poticajnu riječ, prenijela pozdrave Vrhovne glavarice Družbe s. Radoslave Radek i ravnateljice Društva s. Ane Marije Kesten.