Mladi sa Sućidra posjetili Vukovar

Mladi župe sv. Andrije iz Splita, sudionici župnih vjeronaučnih susreta nakon sv. krizme pod vodstvom župnika don Ivana Čotića 21. i 22. travnja hodočastili su hrvatskom gradu heroju – gradu Vukovaru.

Svjesni teške ekonomske situacije, poglavito u Slavoniji, tijekom korizme mladi su svoju korizmu i pripremu hodočašća osmislili i prikupljanjem hrane za najpotrebnije u vukovarskom kraju. Tako su krenuvši na put za Vukovar sa sobom povezli 45 obiteljskih paketa za najsiromašnije i najpotrebitije. Ovaj dio pripreme hodočašća bio je vrlo važan znak i konkretno djelo pomaganja onima kojima rijetko tko želi pomoći. U Vukovaru, ispred bolnice dočekao ih je Zoran Hornjak vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora. Sa Zoranom su nastavili put na Ovčaru.

Ovčara je farma u sklopu VUPIK-a. U hangarima poljoprivrednog kombinata bio je koncentracijski logor, a nedaleko od logora – Grabovu, masovna grobnica. Logor Ovčara otvoren je početkom listopada 1991. godine i kroz logor je prošlo 3.000-4.000 zatočenika. Mladi sa Sućidra posjetili su Spomen dom Ovčara koji je otvoren 20. studenoga 2006. godine u hangaru gdje su prije 21 godine, oni koji su ovdje ubijeni, proveli svoje posljednje sate života ni ne sluteći da su ih susjedi, donedavni, barem im se tako činilo, prijatelji stavili na listu za odstrel. Na svetom mjestu poznatom u cijeloj Hrvatskoj i šire, mjestu gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice, njih 263, mladi župe sv. Andrije položili su cvijeće, zapalili svijeće, nakon čega je don Ivan izmolio molitvu odrješenja. O strahotama rata u Vukovaru, na opće divljenje mladih, pričao im je njihov vodič Zoran tako smireno, bez mržnje i želje za osvetom tako da su njegovo izlaganje doživjeli kao sat govora o Božjoj providnosti, oprostu i ljubavi. Nakon Ovčare mladi su krenuli na Memorijalno groblje žrtva Domovinskog rata.

Na groblju ih je dočekao gosp. Damir Jukić koji im je govorio o groblju kao najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata. Iz nje je ekshumirano 938 tijela i na mjestu grobnice postavljeno je 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja 5. kolovoza 2000. god. postavljen je spomenik čiji je autor gospođa Đurđa Ostoja. Spomenik je rađen od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je “zračni” križ i vječni plamen. I ovdje su mladi sa Sućidra, kao i na Ovčari, zapalili svijeće te položili cvijeće s lentom, trobojnicom na kojoj je pisalo: „Vječno zahvalni i ponosni na vas – mladi župe sv. Andrije-Split“. Uslijedio je povratak u samostan sv. Filipa i Jakova gdje ih je dočekao njihov domaćin, gvardijan fra Ivica Jagodić. Tu odsjeli i prespavali kako bi u nedjelju ujutro otišli u vukovarsku bolnicu gdje ih je dočekala gospođa Nevenka Soldo koja ih je provela kroz stalnu muzejska izložba Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991. Govorila im je o strahotama koje su ranjenici s medicinskim osobljem prošli za vrijeme najžešćih neprijateljskih, srbo-četničkih napada. Nakon sv. mise i objeda don Ivan se, u ime mladih župe sv. Andrije, zahvalio don Ivici na prekrasnoj organizaciji i domaćinstvu nakon čega su, puni dojmova iz Grada heroja i prelijepe Slavonije krenuli za Split.