Podbablje: Dan sjećanja na Vukovar obilježen procesijom

Župljani Podbablja po prvi put na doista jedinstven način, točno na dvadesetu obljetnicu vukovarske tragedije obilježili su Dan sjećanja na Vukovar prigodnim Križnim putem koji je u petak 18. studenoga predvodio mjesni župnik fra Nikica Ajdučić.

Već  oko 16 sati mnoštvo vjernika ispunilo je dvorište župne crkve Sv. Luke na Kamenmostu gdje je župnik fra Nikica pred vratima ove najstarije imotske crkve čiji prvi spomen seže iz 1562. godine, započeo pobožnost Križnog puta za vrijeme kojeg su se vjernici posebno sjetili nesebične žrtve brojnih Vukovaraca te žitelja Škabrnje kod Zadra.


Nakon uvoda stotine vjernika uputilo se u procesiju dugu 2,5 kilometra prema centralnoj crkvi Sv. Ante u Drumu gdje su kod jedanaest bijelih križeva te tri kapelice koji su simbolizirali postaje Križnog puta stajali te se u svojim sabranim molitvama sjećali žrtve Vukovara i Škabrnje.
Na čelu podugačke procesije išao je procesionalni križ koji se svojevremeno nosio u tradicionalnoj pučkoj procesiji za Veliki petak u ovoj župi, a osily su ga od postaje do postaje muškarci iz župe i to:
Mirko Perkušić Marušelić, Zoran Buljubašić, Ivan Vujević Jurin, Iko Karin Ćarić, Ante Erceg Čorba, Tonći Perkušić Tonćika, Zdravko Tolić, Denis Jonjić, Petar Glavaš, Tomislav Vuković, Ante Vuković Rigeta, Jerko Erceg i Nedjeljko Perkušić.
Uz pjesmu Mješovitog zbora župe Podbablje nakon sat i pol hoda vjernici su došli do Druma gdje ih je ispred mjesne osnovne škole čekao špalir djece zajedno sa svojim učiteljicama koja su poredana uz rubnik prometnice u svojim rukama osily svijeća pokraj krojih je išlo mnoštvo vjernika.
Po dolasku u crkvu Sv. Ante župnik fra Nikica izmolio je odrješenje za sve žrtve rata kao i za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana te je vjernicima udijelio svečani blagoslov.
Pobožnost je završila postavljanjem svijeća na platou ispred mjesne crkve.