Misa zahvalnica za studente i profesore Sveučilišta u Splitu

U povodu završetka akademske godine 2010./2011. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije upriličio je misu zahvalnicu za sve studente i profesore Sveučilišta u Splitu, u četvrtak 30. lipnja u katedrali sv. Dujma u Splitu. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom i dekanom KBF-a Sveučilišta u Splitu dr. don Nediljkom Antom Ančićem te ostalim svećenicima. U svojoj je homiliji nadbiskup naglasio da je svaki čovjek vrijedan jer je Božji dar te je kao takav primio od Boga pregršt talenata na službu sebi i zajednici. Vrijeme studija je  vrijeme odgoja i rasta mladoga čovjeka na intelektualnoj razini, ali problem nastaje ako se čovjek odluči razvijati samo u tom segmentu svoga života, ne mareći za svoj dublji smisao, kao ni za upoznavanje sebe kao dara. Nadbiskup je kazao da ponekad ostajemo na površini trenutnih ambicija jer se bojimo žrtvovati zaboravljajući da žrtve koje su nam sada naizgled teške donose stostruke plodove u životu nas kao pojedinca ali i cijele zajednice koja nas okružuje. Bježeći od sebe i istodobno nastojeći sačuvati onaj maleni dio za koji smo se odlučili, čovjek postaje baš poput neke umjetničke slike čiji okviri vrijede više od nje same te na taj način premještaju centar važnosti sa samoga djela na instrument u službi djela. Poslovi kojima se bavimo i znanje koje stječemo pomoć su nam na putu k cilju, ali nipošto ne mogu postati sami cilj. Ambicija nikada ne smije postati važnija od samog čovjeka, poručio je nadbiskup. "Što imaš, a da nisi primio?" (1Kor 4, 7) geslo je koje će nas dugo nakon ovoga misnoga slavlja dozivati da se vratimo k Njemu te da naš kompas uvijek vodi k pravom cilju.



Na kraju euharistijskoga slavlja, u ime dekana i profesora, studentima se obratila prorektorica Splitskog sveučilišta prof. dr. Branka Ramljak. Nadovezujući se na riječi nadbiskupa zaključila je da je sama činjenica zajedništva na tom slavlju potvrda da je studetntima i profesorima slika važnija od okvira. Zajedništvo u jedinstvu te međusobna ljubav i suradnja profesora i studenata u težnji za zajedničkim dobrima je jedini plodonosan put. Profesori su tu da odgajaju mlade naraštaje, ali ne samo kao buduće stručnjake već i kao kvalitetne osobe, a to se najbolje postiže osobnim primjerom.
Na kraju samog susreta povjerenik za mlade mr. don Jenko Bulić zahvalio je svima na lijepom druženju. Još jednom je podsjetio da odmor na koji odlaze zasluženo, treba biti odmor u Bogu a ne odmor od Boga te da dva neradna mjeseca ne budu praznici koji će ih isprazniti već obnova koja će im dati polet za nove zadatke kojih ih čekaju. Misno je slavlje svojom pjesmom uljepšao vokalno-instrumentalni sastav "Izidor" župe sv. Andrije sa splitskoga Sućidra.