Svećeničko ređenje u Otoku

Don Franko Prnjak, fra Ivan Ante Rozić i fra Lukica Vojković zaređeni su za svećenike po rukama splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, u nedjelju 26. lipnja u župi sv. Luke u Otoku. U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, pastoralni vikar mons. Drago Šimundža, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, odgojitelji don Boris Vidović i fra Domagoj Runje te 30-ak svećenika među kojima su bili župnici župa ređenika kao i župnici u kojima su ređenici pomagali u pastoralu. Na misnom slavlju okupili su se rodbina, prijatelji, župljani župe iz kojih potječu te u kojima su ređenici vršili službu đakona, te veliki broj časnih sestara. Pozdravljajući okupljene mons. Barišić kazao je kako je danas "Otok povezan s našim vjernicima, svećenicima, župnicima, redovnicima i redovnicama jer je ovo događaj koji raduje cijelu našu Crkvu, Splitsko-makarsku nadbiskupiju i našu Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja". Poseban pozdrav uputio je mladim kandidatima za sakrament svetog reda naglasivši: "Vjerujem da se s vama danas posebno raduju oni koji su vam dali život i koji su vas pratili do ovog trenutka, to su vaši roditelji, braća, sestre, i toliki drugi. Svi smo danas jedna obitelj. Želimo reći, Gospodine, hvala ti što nam ove godine daruješ mladu braću svećenike-redovnike. Veliki je to Gospodinov dar."


 



U propovijedi je nadbiskup naglasio kako ovi mladi kandidati završavaju jednu školu, filozofsko-teološki studij, ali im je obveza neprestano biti u školi Evanđelja. "Dragi mladomisnici, svećenik je onaj koji predstavlja zajednicu, on je pozvan iz zajednice za zajednicu. Svećenik je, također, i nasuprot svoje zajednice jer on predstavlja Krista Gospodina", istaknuo je nadbiskup te je na kraju zaključio: "Dragi mladomisnici, željeli bismo da Gospodin bude prisutan preko vas, da budete pravi proroci Evanđelja, da budete oni koji će to živjeti u svako vrijeme, da budete oni koji će nositi ne samo svoj križ nego i pomoći nositi križ braći i sestrama jer tko svoj život daruje drugima on ga umnaža. U vašem daru, u vašem 'evo me' svi rastemo. I neka Gospodin blagoslovi ovaj početak i neka vas prati da budete trajni blagoslov njegove prisutnosti u Crkvi i našem narodu."
Kandidate za red prezbiterata zareditelju nadbiskupu predstavio je đakon Marko Plančić, a Boris Vidović, rektor CBS-a u Splitu, posvjedočio je da su kandidati dostojni za ređenje. Nakon propovijedi uslijedio je čin svećeničkog ređenja. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije ređen je don Franko Prnjak (r. 1986. u Splitu), a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja ređeni su fra Ivan Ante Rozić (r. u Stuttgartu 1985.) i fra Lukica Vojković (r. 1984. u Otoku). Don Mario Volarević, vicerektor CBS-a, tumačio je obrede svećeničkog ređenja. Litanije su pjevali bogoslovi Antonio Mravak i Toni Šinković. Provincijal Tolić čestitao je novozaređenima naglasivši da je "ovo veliki dan što ga Gospodin učini za Crkvu, mjesnu i opću. Veliki je niz osoba i institucija koje bi u ovom trenutku trebalo spomenuti i koje su na neraskidiv način vezni uz život mladomisnika". Zatim je spomenuo roditelje i rodbinu "koji su s njima bili povezani molitvom i čvrstim vezama te prijateljstvom i vjerujem da njihova radost velika kao i radost naših mladomisnika". Potom odgojitelje u zavodima, profesore u Gimnazijama i na Fakultetu koji su isto tako neraskidivo povezani, a zatim je izrazio zahvalnost i nadbiskupu zareditelju mons. Marinu Barišiću. Govoreći o ređenju provincijal je istaknuo kako vjeruje "da se svatko od svećenika sjeća barem nečega sa svoga ređenja. Iz nadbiskupovih riječi u propovijedi mogli bismo mnogo ponoviti ali ja bih se izdvojio dvije riječi koje mladomisnicima mogu biti kao putokaz i nadahnuće a nama starijima osvježenje." Prva od tih riječi jest '"Pođi za mnom". Svi nisu pošli za njima zbog različitih razloga. "Druga riječ koju bih želio naglasiti jest riječ 'sakrament'. Preko sakramenta svetog reda svećenik je vidljivi znak koji dijeli neizmjernu Božju milost. Vama, dragi mladomisnici, želim da budete sakramenat gdje god bili, gdje god se pojavili. Pred vama je dug put, a dug put pretpostavlja dugu vjernost. Neka vas, u svemu što budete radili, u svojim riječima i djelima, svojom milošću nadari svemogući Bog", završio je svoj govor provincijal. Fra Dalibor Grčić, župnik u Otoku, izrazio je neizmjernu radost za ovaj veliki dan u župi - za ređenje svećenika. Zahvalio je svima koji su doprinijeli i uzveličali ovo slavlje. Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su bogoslovi i ministranti pod vodstvom ceremonijara Mate Munitića, te zbora župe Otok pod ravnanjem s. Beatrice Bakić i uz orguljsku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina. U misi su sudjelovali dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i načelnik općine Otok Branko Samardžić. Nakon završetka misnog slavlja župnik Grčić pripremio je domjenak za sve uzvanike.