Proslavljena 20. obljetnica župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku

"U ozračju proslave 20. obljetnice naše domovine Hrvatske, slavimo i 20. rođendan župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu. Ova župa hodila je s novošću naše domovine, s njom je rasla i razvijala se", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći u petak 24. lipnja euharistijsko slavlje, kojim je župa proslavila svoga nebeskog zaštitnika i 20. obljetnicu osamostaljenja od tadašnje župe Presvetoga Srca Isusova na Visokoj koju su vodili oci isusovci. 

Na području nove župe 1991. godine nije bilo nikakvoga crkvenog objekta pa je za potrebe župe ustupljena dvorana u zgradi Mjesne zajednice, nekadašnje osnovne škole, koja je bila sagrađena kamenjem nekadašnje crkve sv. Petra na Lučcu, srušene za vrijeme Drugoga svjetskog rata bombardiranjem od anglo-američkih zrakoplova. U toj privremenoj kapeli bogoštovlje se održavalo do 1998. godine kada je nadbiskup Ante Jurić blagoslovio novoizgrađenu crkvu. Prvi župnik bio je don Zdravko Šarić, a naslijedio ga je don Stjepan Lončar koji je crkvu pripremio za posvetu, koju je 2004. obavio nadbiskup Barišić. Za ovu proslavu župnik don Jenko Bulić, župljani i brojni dobrotvori obnovili su crkveni interijer i dio eksterijera. Nadbiskup Barišić zahvalio je svim župnicima i župljanima na požrtvovnosti i uloženom trudu kako za izgradnju crkve tako i crkvene zajednice koja je prepoznatljiva u mjesnoj Crkvi. "U ovaj Božji hram, na koji s pravom možete biti ponosni, ugradili ste svoje poteškoće i radosti, svoje nade i molitve. Bogu hvala za ovaj hod i za Njegovu prisutnost. Molimo ga da nas učini, poput Ivana Krstitelja, glasom njegove ljubavi", kazao je nadbiskup. 


U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o svjetskoj veličini sv. Ivana Krstitelja. Tako je podsjetio da je "majka svih crkava" bazilika sv. Ivana na Lateranu u Rimu; potom da je najveći broj papa, njih dvadeset i pet (dvadeset i tri Ivana i dva Ivana Pavla), nosilo ime Ivan. U tom svjetlu, a u ozračju suvremenoga tehniciziranog doba koji čezne za novošću, nadbiskup je istaknuo da Ivan Krstitelj unosi novost i u povijest i u sadašnjost. On je poveznica staroga i novoga, Staroga i Novoga zavjeta. On je najveća novost u toj povijesti jer je preteča božanske novosti koja je osmišljenje našega života. On je glas koji viče u pustinji i poziva na pripravljanje puta Kristu. Osvrnuvši se na današnji mentalitet naglasio je da čovjek danas lakše iskazuje sućut drugome nego se raduje radi njegova uspjeha. "Ostajemo rezervirani, na distanci i kao da nam se javlja virus zavisti. A sudjelovanje u radosti drugoga mjera je ljudskosti i vjere. Potrebni smo na svim razinama - od obitelji, škole, različitih stranki, ustanova i institucija - da živimo jedni s drugima za druge, a ne jedni protiv drugih", zaključio je nadbiskup pozvavši nazočne da budu poput Ivana Krstitelja oni koji će usmjeravati prema Isusu Kristu. Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Karmele, riječ zahvale svima koji su sudjelovali u slavlju te u obnovi crkve uputio je župnik Bulić. "Upravo geslom '20 godina u Kristu' željeli smo objediniti našu župnu zajednicu i domovinsku Crkvu u godini obitelji i pohoda Svetoga Oca našoj domovini koja, također, sutra slavi svoj 20 rođendan. Stoga molim i želim da nam sv. Ivan Krstitelj bude uzor i zagovornik u našem proročkom poslanju da poput njega živimo disciplinirano, molimo egzistencijalno, volimo Boga i čovjeka te snagom autentične riječi i života ljude iz ropstva tame dovedemo Kristu Svjetlu!" - kazao je župnik Bulić pozvavši sve da molitvama i blizinom prate mladomisnike, na poseban način don Franka Prnjaka koji je na Trsteniku bio na bogoslovsko-đakonskom praktikumu. U misnom je slavlju sudjelovalo petnaestak svećenika među kojima i sužupnik don Carlos Taborda i vlč. Marinko Antolović, tajnik Apostolske Nuncijature u Weellingonu te predstavnici grada i županije: potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Borozan, izaslanik župana Ante Mihanović, predsjednik Gradskog kotara Trstenik Jure Roščić, ravnatelj KBC-a Split dr. Dujomir Marasović i dr.
Župa se za svoj dan i rođendan pripremala bogatim duhovnim te kulturno-umjetničkim programom u sklopu trodnevne duhovne priprave koju je predvodio dr. Mijo Nikić, DI, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Prvu večer, u utorak 21. lipnja, misno slavlje je pjevanjem uveličao mješoviti zbor konkatedralne župe sv. Petra iz Splita, dok je koncert održala klapa "Lučac" iz Splita. Drugu večer, u srijedu 22. lipnja, predstavljena je knjiga "Plemenita jednostavnost. Liturgija u iskustvu vjere" dr. don Ivice Žižića, profesora na KBF-a u Splitu. U glazbenom je dijelu nastupila Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu. Treću večer, u četvrtak 23. lipnja, na svetkovinu Tijelova, upriličeno je euharistijsko klanjanje, misa, procesija po župi i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.