Sinj: Šestorica franjevaca proslavili 50. obljetnicu svećeništva

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), u četvrtak 23. lipnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, šestorica franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Augustin Akrap, fra Karlo Bašić, fra Ante Grčić, fra Bože Lovrić, fra Bernardin Vučić i fra Pavao Žmire proslavili su 50 godina svećeništva. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup je pozdravio gvardijana, župnika, franjevce, rodbinu, prijatelje i župljane u kojima su djelovali svečari. "Koje li radosti da danas s vama možemo reći 'Bogu hvala'. Svatko od vas je utkao 50 godina svećeništva u ovu našu Crkvu i ovaj naš narod. To je veliko bogatstvo. Zahvalni smo Gospodinu što ste svjedočili u teškim vremenima vjernost Bogu i svom narodu. Bog je preko vas udijelio veliku milost svima nama", kazao je nadbiskup. Osvrnuvši se na svetkovinu Tijelova naglasio je da nas ta svetkovina povezuje s dvoranom Posljednje večere, izvoru i korijenu blagdana i svećenstva. "Želimo, također, da ovo bude jedan uvod u nova slavlja koja će se dogoditi slijedeće nedjelje u župi Otok gdje će biti ređenje ovogodišnjih mladomisnika. Zamolimo Gospodina da nas on osposobi svojom milošću i da sve nas učini još više svojim euharistijskim znakom i darom braći i sestrama", kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.



Budući da je za proslavu svetkovine Tijelova karakteristična procesija mons. Barišić je istaknuo da s njom želimo odati poštovanje i zahvalnost otajstvu božanske ljubavi koja nam je postala svakodnevnom hranom. Gospodin se brine za svoj narod i za svoja stvorenja, ne želi da budu gladna. Gospodin želi da budemo zdravi. Danas je jedan od većih problema u našem društvu i u našem svijetu prehrana i hrana. S jedne strane, hrane ima previše, a s druge strane, ima je premalo. Ali, opasnost je od zaražene hrane koja je opasna za čovjekovo zdravlje. Međutim, kao što nas današnja čitanja upozoravaju, čovjek ne smije zaboraviti da ne živi samo o kruhu nego da živi i o Riječi Božjoj. Mi smo danas, možda, više zabrinuti za tijelo i kruh, ali što je s čovjekom kao cjelinom jer čovjek osim tijela ima dušu i duh? - upitao je nadbiskup te nastavio: Gospodin sebe ostavlja za hranu jer se brine za čovjekov život i zato je važno kako se čovjek priprema i kako pristupa tom velikom otajstvu Božje ljubavi. Isus nas želi upozoriti da tu svetu hranu ne pretvorimo u nešto uobičajeno nego želi reći da je ta hrana u kruhu i vinu nešto izvanredno. Tu hranu, koju nam Krist daje, ostavio nam ju je preko apostola i svećenika. Obraćajući se svečarima kazao je: "Draga braćo svečari, vjerujem da danas zahvaljujete Bogu za svojih 50 godina svećeništva i na daru poziva koji vam je udijelio da budete njegovi svećenici, da on preko vas, vaših riječi, ruku i srca, može doći u našu sredinu, biti hrana braći i sestrama. Kako je to uzvišeno i veliko. Čovjek je tu uistinu nedostojan, da o meni ovisi Kristov dolazak, njegov život, njegov križ, smrt i uskrsnuće. Gdje nema svećenika kao da smo stavili jednu branu njemu da ne može doći. Koliko je svećenik dosita velik, a istovremeno i malen. Tu svoju malenost posebno priznajemo kad pozivamo sve na priznanje grijeha gdje kažemo 'priznajmo svoje', a ne 'vaše' grijehe. Ali jednako tako priznajemo da smo vidljivi znak Krista Gospodina. Svećenik je siromašan, grešan i ograničen čovjek koji djeluje u Kristovoj osobi. Reći 'ovo je moje tijelo', 'ovo je moja krv', 'ja te krstim', 'ja te odriješujem' znači pridružiti sebe i svoj život milosnom daru čudesne ljubavi Božje. Osim toga, da bi svećenik mogao hraniti druge, mora prvo biti slušatelj Riječi Božje i od Riječi, čovjek otvorenosti i molitve. Vi, dragi svečari, 50 godina ste pripremali put Gospodinovu dolasku u sredine, obitelji, naš narod i srca braće i sestara. To ste radili gdje vas je Gospodin postavio. Željeli bismo da to nastavite do kraja vašega života", poručio je nadbiskup Barišić zaključivši: "Neka vas majka Marija, Gospa Sinjska, pod čijom ste zaštitom rasli, i dalje prati da bi ste mogli biti Kristovi, da biste mogli slaviti euharistiju i biti euharistijski dar braći i sestrama. Neka vas Gospodin u tome i na tom putu još dugo poživi".
Riječi zahvale, u ime šestorice slavljenika, izrekao je fra Karlo Bašić. Sjetivši se početaka hoda u vjeri kazao je kako su ih mnogi na tom putu ohrabrivali ali i upozoravali na teškoće svećeničkoga života. Svima njima zahvalio je na odgoju, podršci i molitvama te zaključio svoj govor riječima: "Mi molimo i za sve ovogodišnje mladomisnike. Oni će nastaviti gdje smo mi stali. Današnje su materijalne i tehničke prilike mladomisnika kudikamo bolje nego naše kroz ovih pedeset godina. No i izazov je mnogo opasniji nego u naše vrijeme. Još više se moraju truditi da ne izgube iz vida bitnu svećeničku orijentaciju i dimenziju potrebnog odnosa s Bogom. Još više su izloženi napastima đavla, svijeta i tijela, što Ivan apostol i evanđelist naziva trostrukim neprijateljem duše. Nakon euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao zbor Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i uz pratnju s. Jelene, bila je procesija ulicama grada Sinja sa Presvetim Oltarskim Sakramentom. 
Fra Pavao Žmire, u svom je svećeništvu obnašao pastoralne službe u domovini i inozemstvu, odgojno-obrazovne službe kao profesor na Teološkoj školi te šest godina kao vrhovni poglavar, provincijal naše Provincije. Trenutno je u franjevačkom samostanu St. Gabriel u Munchenu. Fra Bernardin Vučić cijeli je život djelovao kao pastoralac u domovini i inozemstvu. Bog ga je obdario ljubavlju za svećeničku službu i kao takav svugdje je bio voljen, a Gospodin ga je obdario i zdravljem pa još obnaša službu župnog pomoćnika u Otoku. Fra Augustin Akrap, kao mladi svećenik pastoralno je djelovao u teškim poratnim vremenima a potom je čitav život predavao hrvatski jezik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju gdje je više godina obnašao službu ravnatelja. Član je samostana u Sinju. Fra Bože Lovrić, dugogodišnji pastoralac, kraće vrijeme također boravi u Njemačkoj, magister bogoslova, duhovnik sjemeništaraca i mnogima drag ispovjednik sve do danas, a službeno je u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Fra Ante Grčić, predan svećeničkom radu s ljudima u različitim župama u domovini a posljednjih desetak godina u Njemačkoj. Inicirao je i organizirao ovo slavlje sa svojim kolegama. Trenutno je ispovjednik u Gospe od Zdravlja u Splitu. Fra Karlo Bašić, pastoralac u teškim poratnim vremenima, potom profesor njemačkoga i francuskoga na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, jedno vrijeme i ravnatelj gimnazije. Važnu ulogu i danas ima u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.


Fotogalerija Frano Doljanin