Svetkovina Tijelova u splitskoj katedrali

"Svetkovina Tijelova je srce i duša, najbitnija dimenzija naše vjere. To je dar neizmjerne Božje ljubavi za nas. On želi da bude dionici i sudionici ove euharistijske ljubavi", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći na svetkovinu Tijelova u četvrtak 23. lipnja euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, gdje je cijeloga dana bilo klanjanje velikom euharistijskom otajstvu. U koncelebraciji je bilo desetak svećenika, a slavlje je svojom pjesmom uzveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o problematici globalnoga pitanja: što jesti?, o dvije razine toga pitanja koje na svoj način dotiču biblijska čitanja. "Gospodin se brine za svoj narod i za svoja stvorenja, ne želi da budu gladna. Danas je jedan od većih problema u našem društvu i u našem svijetu prehrana i hrana. S jedne strane, hrane ima previše, a s druge strane, ima je premalo. Ali, opasnost je od zaražene hrane koja je opasna za čovjekovo zdravlje. Međutim, kao što nas današnja čitanja upozoravaju, čovjek ne smije zaboraviti da ne živi samo o kruhu nego da živi i o Riječi Božjoj", naglasio je nadbiskup. 


Budući da je čovjek danas više zabrinut za tijelo i kruh, nadbiskup se pita što je s čovjekom kao cjelinom jer čovjek osim tijela ima duh i dušu? Gospodin sebe ostavlja za hranu jer se brine za čovjekov život i zato je važno kako se čovjek priprema i kako pristupa tom velikom otajstvu Božje ljubavi u kojem Bog boravi među nama na najosobniji i najbliži način. Isus nas želi upozoriti da tu svetu hranu ne pretvorimo u nešto uobičajeno nego želi reći da je ta hrana u kruhu i vinu nešto izvanredno. Taj kruh iz peći ljubavi ima oznaku zajedništva. On nam daje snagu u hodočašću prema vječnoj domovini kojoj smo usmjereni, istaknuo je nadbiskup Barišić poručivši: "Gospodin želi da slaveći ovo otajstvo i mi budemo euharistijski dar za druge te da svaki naš životni hod bude procesija, naše nošenje Boga drugima." Na kraju bogoslužja i ophoda, s periptera ispred katedrale, nadbiskup Barišić je s Presvetim oltarskim sakramentom blagoslovio grad i nadbiskupiju.