Dugopolje: Blagoslov kipa blaženoga Alojzija Stepinca

Blagoslov kipa bl. Alojzija Stepinca upriličen je u nedjelju 19. lipnja ispred župne kuće u Dugopolju. Obred blagoslova i misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Mihovila predvodio je dr. don Mladen Parlov, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Stepinčev kip u bronci visok 4 metra s postoljem smješten je u ulici bl. Alojzija Stepinca kod župne kuće, a rad je akademskog kipara Vlade Radasa. Izradu kipa financirala je općina Dugopolje.



Nakon mise, brojni okupljeni vjernici predvođeni pjesmom župnoga mješovitog zbora uputili su se u procesiji za križem prema Stepinčevu kipu. Prigodom blagoslova kipa nazočnima se obratio župnik don Mirko Bitunjac istaknuvši kako neki još uvijek usprkos tolikim povijesnim dokumentima Stepinca proglašavaju kontroverznom osobom, a upravo na temelju tih dokumenata mi se vjernici ponosimo Stepincem, njegovom moralnom veličinom i svetošću. Autor kipa akademski kipar Vlade Radas, koji je također autor Uskrslog Krista, monumentalnog kipa koji je smješten ispred crkve sv. Mihovila, nazočnima je uputio nekoliko riječi o simbolici kipa. Kazao je da je htio prikazati Stepinca kako golim nogama dodiruje kocku koja predstavlja hrvatsku zemlju. S tim je htio izraziti Stepinčevu uronjenost u hrvatski narod. Ispod te kocke na postolju se nalazi Stepinčevo geslo: "U tebe se, Gospodine, uzdam!" S tim je htio naglasiti da je sva Stepinčeva vertikalnost, postojanost, uspravnost dolazila od njegovog uzdanja u Boga i u hrvatski narod. Nazočnima se obratio i načelnik općine dipl. ekonomist Zlatko Ževrnja istaknuvši u svom govoru kako je Stepinac u teškim vremenima Drugoga svjetskog rata osjetio bilo svoga naroda i stao na stranu obrane onih čija su prava bila ugrožena. Potom se je nazočnima obratio i dr. Parlov, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splita, koji je prethodno u propovijedi za vrijeme slavljenja mise naglasio kako je kardinal Stepinac na suđenju kazao da je njegova savjest mirna. Njegova je savjest, nastavio je dr. Parlov, uistinu mogla biti mirna jer je djelovala prosvijetljena vjerom koja je zapovijedala ljubav prema Bogu i bližnjemu.
Prigodom blagoslova kipa dr. Parlov podsjetio je na rečenicu koju je Stepinac često ponavljao: da oni koji se ne boje Boga vrlo se brzo počnu bojati ljudi. Svima je zaželio da u kipu blaženoga Alojzija Stepinca ne gledaju samo jedno umjetničko djelo nego i osobu koju valja nasljedovati nadasve u življenju prema ispravnoj savjesti. Potom je blagoslovio kip i svima čestitao svetkovinu Presvetog Trojstva te zaželio da Stepinčevim zagovorom budu graditelji boljega svijeta. U ovoj prigodi autor kipa Radas izradio je plakete s likom bl. Alojzija Stepinca koje će općina Dugopolje dodjeljivati zaslužnim pojedincima za župu (koja sada ima oko 3000 vjernika) i za općinu Dugopolje. Na kraju misnoga slavlja župnik je prvu plaketu s likom bl. Alojzija dodijelio dr. Parlovu, koji je kratko vrijeme bio župnik u Dugopolju i kako reče načelnik Ževrnja ostao osvjedočeni prijatelj Dugopolja. Slavlje blagoslova završilo je pjesmom "Bože čuvaj Hrvatsku".