Proslava sv. Ante u Tučepima

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Antuna Padovanskog za mnoge je mještane općine Tučepi protekla u svečanom i dostojanstvenom ozračju. Osim što se već godinama obilježava kao Dan općine i Dan OŠ "Tučepi", svetkovina sv. Antuna prvenstveno je vjernička proslava, s obzirom da je tučepska župa posvećena upravo ovom svecu. Stoga i ne čudi da je središnje slavlje na sam dan svetkovine, u utorak, 13. lipnja bila koncelebrirana sveta misa u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, uz nazočnost župnika fra Nedjeljka Šabića i nekolicine svećenika Makarskog dekanata. Svetoj je misi prethodila tradicionalna procesija po gornjem dijelu općine, uz pjevanje litanija Svih Svetih, te nošenje križa, zastava sa župnim oznakama i kipom sv. Ante. Čestitavši Tučepljanima svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika, mons. Huzjak je ponajprije naglasio važnost nasljedovanja svetaca u njihovu trajnom svjedočenju vjere. Proslava ove svetkovine, kako je kazao biskup, proslava je jednog života koji je u potpunosti dan Bogu, Crkvi i čovjeku.


- Vjera je dar Božji primljen preko osobe Isusa Krista koji je upravo zbog čovjeka postao jedinstveni primjer žrtve u čitavoj povijesti. No, taj dar ne smijemo olako shvatiti. On je blagoslov, ali i obveza za sve one koji su pozvani svjedočiti svoju vjeru i tako izgrađivati Kristovu Crkvu. Mnogi su Božje darove kao što je mudrost pokušali iskoristiti na sebičan način. No, nema mudrosti bez Boga i ona nam se daje samo ukoliko je koristimo s ciljem proslave Boga u nesebičnom davanju za druge. I sv.Ante je bio mudar i pametan čovjek, no svoje je znanje koristio u plemenite i vjerom nadahnute svrhe. Svoj životni smisao našao je u svakodnevnom služenju Bogu i čovjeku, a karizmu propovijedanja i neumornog širenja evanđelja okrunio je mnogim primjerima vjerničkog obraćenja. Stoga i ne čudi što se padovanskog sveca naziva "svecem svega svijeta" jer su mnogi i nakon njegove zemaljske smrti upravo u njemu našli svog zaštitnika i nebeskog zagovornika. Ipak, ništa od toga ne bi bilo da Ante nije živio ono što je govorio, te da nije govorio ono što je vjerovao. Neka nas stoga primjer ovog Božjeg miljenika potakne na vlastiti vjernički angažman u sredini koja nas okružuje. Samo odgovornim i iskrenim zauzimanjem u našim obiteljima, župi, radnom mjestu i susjedstvu možemo izgrađivati bolji i pravedniji svijet. Zauzimajući se za dostojanstvo čovjeka u svim sferama njegova život, postajemo pravi Kristovi učenici. Ukoliko dajemo sebe za druge stječemo vječnu nagradu na nebu, a sveti nam je Ante u tome pravi primjer, kazao je u svojoj propovijedi mons Huzkaj, čije su poticajne riječi okupljeni vjernici nagradili iskrenim pljeskom.
Misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi svojim je pjevanjem uzveličao župni pjevački zbor pod vodstvom prof. Romane Lalić Pejković, a povodom proslave svetkovine sv. Antuna tiskan je i novi broj župnog lista "Izvor".