Proslavljen blagdan sv. Ante u Trogiru

Brojni hodočasnici iz Trogira i okolnih župa 13. lipnja tradicionalno posjećuju franjevački samostan na Dridu, gdje su od ranog jutra pa sve do večernjih sati služene mise povodom blagdana sv. Ante Padovanskog, a predvodili su ih svećenici Trogirskog dekanata i Splitsko-makarske nadbiskupije. Proslava blagdana završila je ispred samostanskog kompleksa u hladovini smokve, oraha, maslina i čempresa večernjom misom koju je predvodio don Jure Vrdoljak uz koncelebraciju fra Ferde Jukića i pratnju župnog zbora sv. Jakova te nazočnost mnogobrojnih štovatelja sv. Ante. Predvoditelj misnog slavlja podsjetio je da se uz blagdan sv. Ante Padovanskog ove godine slavi i Marija Majka Crkve.


Govoreći o svecima zaštitnicima koje Bog šalje na naše putove, don Jure Vrdoljak izdvojio je tri bitne osobine sv. Ante: dar molitve i prijateljevanja s Isusom, propovijedanje ali i svjedočenje, te poslušnost Crkvi i poglavarima. Usporedio je njegove darove i potražio ih među osobinama suvremenog čovjeka te potaknuo da u svakodnevici razmišljamo dokle smo došli u ljubavi prema bližnjima i Bogu. Svaki križ skriva jednu vrstu blagoslova, a mi po svaku cijenu bježimo od križa. Križ nam ujedno služi da ne bismo odlebdili u dobroti na nebo, nego da ostanemo normalni ljudi upoznavši  Boga i ovaj prolazni život. Uz to je još upozorio kako obitelj danas napadaju raznovrsni nametnici koji čovjeka vežu uz stvari i mrtve predmete, odnosno duh ovoga svijeta, a razdvajaju ga, pogotovo članove obitelji. Don Jure je također ukazao i na sve više zatvaranje današnjeg čovjeka: obiteljski stanovi postaju nalik hotelskim prostorima, u kojima ukućani površno komuniciraju, a gosti se primaju radi interesa. Postali smo otoci osjećaja koji se ne susreću. Don Jure Vrdoljak je na kraju propovijedi potaknuo na to da sv. Ante svima bude putokaz kako otvoriti svoje srce bližnjemu i svoje stanove Bogu, na način da se svakodnevno otvaramo molitvi. Najveća bolest današnjice je zlo, koja se lijeći prihvaćanjem Boga, a to zovemo obraćenje. Neka nam moćni zagovor sv. Ante pomogne da svjedočimo svoju vjeru, tj. kršćanska uvjerenja kako bismo bili prepoznatljivi u obitelji i na radnom mjestu.
Najposjećenije mise su bile u popodnevnim satima, ona u 17.30 sati koju je predvodio don Jenko Bulić, na kojoj je obavljen blagoslov djece, cvijeća i ostalih predmeta koje su vjernici donijeli, a pjevao je Mladi župni zbor uz ravnanje i pratnju na klavijaturi maestrice Ivane Milin i zadnja je bila u 19 sati koju je predvodio don Jure Vrdoljak. Vjernici su imali prigodu kupiti župni list koji prati vjerska i kulturna događanja u župi, dekanatu i gradu Trogiru.
Slavlje na Dridu uzveličao je po prvi put Župni zbor sv. Jakova sa šalovima, kojim je ravnao mladi maestro Vinko Buble uz pratnju na novoj klavijaturi i puhački kvartet istoimene udruge (prva truba, druga truba, saksofon tenor i bas - S truba). Gvardijan franjevačkog samostana sv. Ante fra Petar Perković se potrudio i ovu godinu nabavio novi razglas sa klavijaturom 'Clavinova' te na taj način podigao ugođaj navedenog blagdana. Gvardijan se zahvalio svima koji su doprinijeli ovim misnim slavljima, a nazočilo je preko pet tisuća vjernika sa trogirskog i kaštelanskog područja.