Svečanim misnim slavljen obilježena 20. obljetnica od osnutka Treće imotske bojne

Spomen na dvadesetu obljetnicu od osnutka Treće imotske bojne svečano je proslavljen u srijedu 1. lipnja, svečanim misnim slavljem u imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje.

Ovogodišnju svečanu misu zadušnicu za sve poginule pripadnike ove legendarne imotske brigade predvodio je imotski gvardijan fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju fra Dinka Bošnjaka, župnika župe Lovreć te Kristiana Stipanovića koji obnaša dužnost odgojitelja postulanata u imotskoj Postulaturi kao te još desetak svećenika uglavnom okolnih župnika.

Pred prepunom crkvom vjernika koju su ispunili veterani Domovinskog rata i nekadašnji pripadnici Treće imotske bojne kao i roditelji i rodbina poginulih, gvardijan Kutleša je kazao kako su imotski bojovnici ponos svoga kraja jer su branili svoje, a ne napadali tuđe. Nakon toga je naglasio kako je od presudne važnosti budućim generacijama treba posebno isticati kako je Domovinski rat bio obrambeni i kao takav najveća pobjeda hrvatskog naroda.




Nakon svečane mise tijekom koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor iz župe Imotski pod ravnanjem s. Sofije Vuković, branitelji su se u mimohodu uputili prema tvrđavi Topana gdje su podno spomenika Krune Bošnjaka koji je posvećen svim poginulim imotskim bojovnicima izaslanici općina i gradova te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence, a gvardijan Kutleša je izmolio odrješenje za pokojne.
Početak obilježavanja programa započeo je u župi Podbablje na Kamenmostu na mjestu bivše vojarne (danas zgrada općine Podbablje) gdje je prije dvadeset godina i ustrojena Treća imotska bojna. Ondje je prigodno odrješenje izmolio mjesni župnik fra Vinko Gudelj. Nakon odrješenja svim nazočnima obratio se Ivo Jelić, prvi ratni zapovjednik 4. gardijske brigade ZNG-a. U svome obraćanju je rekao: "Prve sijede vlasi na glavi zloglasnog generala Ratka Mladića, koji je upravo došao gdje mu je mjesto u Hag, dali ste vi, pripadnici Treće Imotske bojne još krajem srpnja 1991. godine kod Kruševa. Tamo ste oskudno naoružani oružjem, ali isto tako naoružani velikim imotskim srcem, do nogu potukli daleko nadmoćniju srbo-četničku vojsku. Sjećam se vapaja Mladića koji je vikao na svoju vojsku, kako mu malobrojni hrvatski vojnici nagnaše u bežaniju njegove vojnike. Ja sam se onda ponosio s vama, ponosim se i danas, jer ste bili pravi junaci i ratnici, ispunjavali ste svaki zadatak. Od Kruševa do Dubrovnika, od Maslinice do Golubova kamena, gdje je god kročila noga bojovnika Treće imotske bojne, neprijatelj je bio poražen".
Program je završen na središnjoj imotskoj ulici Šetalištu Stjepana Radića gdje je izvršeno postrojavanje pripadnika bojne. Među brojnim gostima bili su i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, župan Ante Sanader, gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel, načelnici Imotskih općina, te ratni zapovjednik Treće bojne Mirko Klarić.