Proslava Kraljice Mira u Makarskoj

Makarska župa Kraljica mira blagdan svoje nebeske zaštitnice i ove je godine proslavila uz bogati liturgijski i kulturno-umjetnički program. Slavlje je započelo već u petak, 27. svibnja, kada je misu prvog dana trodnevnice predvodio o. Mate Samardžić, te je održan koncert duhovnih šansona u izvedbi kantautora Dragutina Hrastovića. Večernju svetu misu drugog dana trodnevnice, u subotu 28. svibnja, predvodio je don Ante Žderić, vikar u makarskoj župi sv. Marko koji je slično kao i njegov prethodnik, svoju propovijed posvetio dogmatsko-teološkom tumačenju Marijina života. Nakon mise održana je već tradicionalna Smotra zborova s područja Makarskog dekanata. U prepunoj župnoj crkvi, sa po dvije marijanske pjesme predstavilo se deset zborova: Ženski pjevački zbor makarskog franjevačkog samostana, Mješoviti pjevački zbor župe Baška Voda, Mješoviti pjevački zbor župe sv. Marko, Gradski zbor Makarska, Mješoviti pjevački zbor HKD "Napredak" Makarska, Muški pjevački zbor franjevačkog samostana u Makarskoj, Ženski zbor iz Gradca, Vokalni ansambl "Sotto Voce", zbor župe sv. Stjepana iz Brela, te domaćini smotre, Mješoviti pjevački zbor župe Kraljice mira. Svetu misu zadnjeg dana trodnevnice, u nedjelju, 29. svibnja predvodio je don Nikola Bodrožić, župnik iz neretvanske župe u Begalovićima, dok je preko mise pjevao VIS Dominik iz splitske župe sv. Dominika. Na sam blagdan Kraljice mira u ponedjeljak, 30. svibnja, svečanu koncelebraciju uz nazočnost još četiri svećenika Makarskog dekanata predvodio je mons. Ante Jurić, Splitsko-makarski nadbiskup u miru.




Na početku misnog slavlja, nadbiskup je izrazio zadovoljstvo što kao dugogodišnji župnik druge makarske župe ponovno vidi njemu drage i poznate sugrađane i župljane. Gradeći svoju propovijed na evanđeoskom tekstu o Marijinu posjetu sv. Elizabeti, mons. Jurić naglasio je Gospinu skromnost i spremnost na služenje, unatoč velikoj milosti koju je kao Kristova majka zadobila od Svevišnjeg.
- Marija je cijelog života svjedočila svoju poniznost pred Bogom i bližnjima, te je iako svjesna svog skromnog porijekla, doživotno zahvaljivala Bogu na povjerenju koje je joj je dano. Rodivši Isusa, Kralja svega svemira, Marija i sama postaje Kraljicom u Kraljevstvu po svemu različitom od kraljevstava ovog svijeta. Isusovo Kraljevstvo mira nekad, a i danas, na niskoj je cijeni i ne poklapa se sa današnjim društvom koje se umjesto na dobroti, milosti, kreposti i svetosti, temelji na izvrnutim vrijednostima laži, pretvaranja i prijevare. Pravednost koju donosi Krist uvelike se razlikuje od pravednosti koju zagovaraju moćnici ovog svijeta, što smo u konačnici i sami kao narod iskusili kroz suđenje hrvatskim generalima.Ista je stvar i sa pojmom ljubavi koja se umjesto sa žrtvom i sebedarjem danas povezuje sa sebičnim uživanjem i ponižavanjem drugog. Takve društvene postavke koje kroje zakon iznad onog Božjeg ne mogu donijeti trajan mir, već samo niz kratkotrajnih primirja i nove opasnosti. Marija kao naša nebeska Mati, osjeća tragediju ovog svijeta i nudi nam svoju pomoć. Mnoga ukazanja kao ona u Fatimi i Lourdesu donose Gospin poziv na obraćenje i pokoru. Marija traži konstantnu molitvu kao lijek protiv psovke, krivovjerja i bogohulništva. Samo nas njezine riječi mogu odvući od sirenskih glasova današnjeg svijeta koji nas mame grijehom zapakiranim u napredak i prosperitet. Slušajmo Gospi glas i utecimo se njezinu zagovoru kako bi vratili potreban mir u naša srca, obitelji, župe i cijeli narod, zaključio je u svojoj propovijedi nadbiskup Jurić.
U sklopu proslave svetkovine Kraljice mira, u prostorijama pastoralnog centra održana je Akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojoj se odazvalo 44 darivatelja, a skupljeno je 26 doza krvi. Proslava blagdana župne zaštitnice protekla je i u znaku tiskanja novog broja župnog lista "Jedro života" koji na 40-ak stranica donosi pregled najvažnijih župnih događanja u tekućoj godini.