Permanentno obrazovanje mladih svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja


Svake godine u tjednu poslije Uskrsa, Splitska metropolija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja organiziraju permanentno obrazovanje za mlade svećenike zaređene posljednjih deset godina.


Ovogodišnje permanentno obrazovanje, uz sudjelovanje četrdesetak mladih svećenika, upriličeno je u Bijelom polju kod Mostara u biskupijskom centru Mostarsko-duvanjske biskupije "Emaus". Program je započeo na uskrsni ponedjeljak 25. travnja, a završio u četvrtak 28. travnja oko podne. Cjelokupni program bio je posvećen ispovjednoj tematici pod radnim naslovom: "Sakrament pokore u obzorju deset Božjih zapovijedi".




Prvog radnog dana kao gosti predavači nastupili su: dr. fra Špiro Marasović s temom "Današnje shvaćanje čovjeka u perspektivi Božjih zapovijedi", dr. don Ivan Kešina s temom "Dostojanstvo i svetost života u svjetlu pete Božje zapovijedi" i dr. fra Šimun Bilokapić s predavanjem "Tematika šeste i devete Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi".  Drugog dana nastupio je dr. don Mario Volarević, održavši predavanje "Sociološki aspekti sedme i osme Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi".


Nakon svakog predavanja uslijedio bi kratki razgovor na izloženu tematiku s mogućnošću postavljanja korisnih praktičnih pitanja, dok su drugog radnog dana organizirane i radionice s kasnijom plenarnom raspravom. Uz mons. dr. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita, svoje svećenike su pratili i zajedno sudjelovali u raspravama: mons. Ante Ivas, šibenski biskup, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao i voditelji i koordinatori mons. dr. Drago Šimundža, pastoralni vikar splitsko-makarske nadbiskupije i fra Joško Kodžoman, pročelnik "Odbora za trajnu formaciju i studij" u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja.


Na koncu prvog i drugog radnog dana, sudionici stručnog skupa su slavili zajedničku svetu misu. U utorak je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u Bijelom Polju predvodio domaći biskup mons. Ratko Perić, uz sudjelovanje velikog broja župljana predvođenih župnikom don Josipom Galićem.


Drugog dana, nakon radnog dijela, svi su sudionici pošli na kratki izlet u grad Stolac, uz pratnju vrlo gostoljubivih domaćina don Josipa Galića i dr. don Milenka Krešića, župnika u Trebinju i profesora povijesti na Teološkom institutu u Mostaru. Putem do odredišta, gostima je don Milenko na veoma zanimljiv način približio tegobnu prošlost Hrvata na ovim našim vjekovnim prostorima. U Stocu je goste primio župnik don Rajko Marković, velikodušno ih ugostivši. Nakon posjeta Stocu, svi su sudionici slavili misno slavlje u mostarskoj katedrali, pod predsjedanjem nadbiskupa Barišića, a uz koncelebraciju domaćeg biskupa mons. Ratka Perića, mons. Ante Ivasa, fra Željka Tolića, kao i provincijala hercegovačkih franjevaca fra Ivana Sesara i ostalih svećenika. Nakon gozbe za stolom Gospodnjim, svi nazočni svećenici okrijepili su se na zajedničkoj večeri u organizaciji katedralnog župnika don Luke Pavlovića.


U četvrtak, 28. travnja, pri samom završetku susreta, uslijedio je plenarni osvrt na Permanentno obrazovanje uz poruku nadbiskupa Marina Barišića, biskupa Ante Ivasa i provincijala fra Željka Tolića. Na završnom euharistijskom slavlju predsjedao je biskup Ante Ivas, a propovijedao provincijal fra Željko Tolić, potakavši mladu braću svećenike na odvažnost u življenju svoga svećeništva, naglasivši da je Krist uvijek isti i da kao takav od nas traži da se potpomognuti njegovom milošću uvijek mijenjamo na bolje rastući u vjeri, nadi i ljubavi. Valja spomenuti da su svi sudionici bili oduševljeni "velikim srcem" kojim su bili primljeni od strane domaćeg biskupa, svih svećenika, kao i ravnatelja Caritasa i upravitelja Kuće susreta dr. don Ante Komadine i osoblja  u centru "Emaus".


Vrlo zanimljiva i korisna predavanja s Permanentnog obrazovanja bit će dostupna u slijedećem broju Vjesnika Splitsko-makarske nadbiskupije.