fra Vjeko Vrčić - osoba godine Imotske krajine


Tradicionalna i prestižna nagrada «Osoba godine u Imotskoj krajini» koja se svake godine dodjeljuje u organizaciji Radio Imotskog, ove godine u srijedu 27. travnja uručena je fra Vjeki Vrčiću, franjevcu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu te jednom od najstarijih svećenika u Hrvatskoj.




Ovogodišnju nagradu ovom poznatom svećeniku, povjesničaru, književniku i pjesniku u prostorijama Franjevačkog samostana u Imotskom uručio je Svetimir Mrkonjić, direktor ove radiopostaje koji je kazao kako je ova nagrada samo mali dio zahvalnosti za ono što je fra Vjeko učinio za pučanstvo Imotske krajine, ne samo kao pastoralni predvodnik, nego i kao čovjek koji je svojim književno-povijesnim opusom pridonio da se povijest Imotske krajine, njena kulturna baština valorizira na pravi način, zapiše i ostane generacijama iza nas.


Kasnije je istaknuo kako je ovo i nagrada za životno djelo čovjeku koji je na osobit način zadužio Imoćane  jer i pored svojih 98 godina svakodnevno komunicira, daje savjete po ulicama Imotskog, ponajviše mladima koje i najviše voli.


Nakon primanja nagrade fra Vjeko je istaknuo kako je primanje ove nagrade za njega  iznimna čast jer je istu dobio u svome mjesto, a takva dvostruko više vrijedi od drugih koje dobiješ sa strane. Kasnije je istaknuo kako je ovom nagradom odana počast i svim imotskim fratrima koji su i kroz teška vremena, a i danas uvijek uz brojni vjernički puk.


Fra Vjeko Vrčić  rođen je 28. veljače 1914. godine, a svoj svećenički poziv započeo je još prije 75 godina. Do sada je izdao petnaestak knjiga s povijesnom tematikom, od koji su Plemena Imotske krajine doživjela već treće izdanje.