Proslavljen blagdan sv. Marka u Makarskoj

Proslava svetkovine sv. Marka evanđeliste, nebeskog zaštitnika jednog od dviju župa u Makarskoj i naslovnika makarske prvostolnice, i ove je godine protekla u svečanom i dostojanstvenom ozračju. Na uskrsni ponedjeljak, 25. travnja, svečanu koncelebraciju uz nazočnost nekoliko svećenika Makarskog dekanata u katedralnoj je crkvi predvodio don Toma Lučić, rektor dubrovačke crkve sv. Vlaha. Čestitavši svim župljanima svetkovinu njihova zaštitnika, Lučić je istaknuo značaj ovog sveca kao pisca najstarijeg evanđelja.



- Iz života ovog sveca ne znamo sve detalje i u kategorijama današnjeg razmišljanja on zasigurno ne spada među poznate i slavne. No Bog ga je ipak izabrao za promicatelja Njegove riječi, te ga je na koncu proslavio kao pisca najstarijeg i najjasnijeg evanđelja. Iako je prvenstveno prikaz Isusova života, to evanđelje za nas ima oslobađajuću i ozdravljujuću ulogu. Marko nam prikazuje raspetog, poniženog i patničkog Isusa koji nam po svojoj muci donosi spasenje. Ovu tajnu vjere pozvani smo utkati i u naše živote kroz lakše podnošenje svakodnevnih tegoba, strahova i dvojbi, kazao je u svojoj propovijedi don Toma Lučić, izdvojivši sv. Marka kao primjer prihvaćanja odgovornosti i žrtve.
Ističući ovog sveca kao svjedoka Isusova života i života dvanaestorice apostola, dubrovački je svećenik pozvao okupljene vjernike na veći angažman u svojoj župi kroz nesebično sebedarje i proslavu Boga u svakom trenutku vjerničkog života.