U Podbablju proslavljen sv. Marko

Župljani župe Podbablje, koji sv. Marka slave kao naslovnika svoje filijalne crkve koja se nalazi u Podbablju Gornjem, u ponedjeljak 25. travnja proslavili su njegov blagdan.

Nekoliko stotina vjernika i ove godine je nazočilo svečanom misnom slavlju koje je u svečevoj crkvi predvodio fra Nedjeljko Jukić profesor u Franjevačkoj klasničnoj gimnaziji u Sinju uz suslavlje župnika Podbablja fra Vinka Gudelja i fra Ivana Jukića.


U svojoj homiliji pred prepunom crkvom vjernika ovogodišnji propovjednik istaknuo je važnost i veličinu današnjeg sveca kazavši kako je njegovo mjesto značajno zbog toga što je bio evanđelist koji je napisao najstarije Evanđelje te je kao takav više nego ostali evanđelisti isticao upravo Kristovo čovještvo.
Posebno se osvrnuo i na povijest spasenja koje je svetac zapisao u svom Evanđelju, a potom je aktualizirao trenutačnu tešku situaciju u hrvatskom društvu istaknuvši kako trebamo gledati primjer ovoga sveca i biti sabrani i strpljivi.
Nakon svete mise, za vrijeme koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje koji je ovom prigodom bio sastavljen od pjevača iz Druma i Grubina ,a kojim je ravnala njihova voditeljica s. Ljiljana Todorić, svima se zahvalio župnik fra Vinko Gudelj istaknuvši radost zbog toga što je ovaj dan ove godine privukao neobičnu mnoštvo vjernika. Naglasio je kako je proslava ovoga dana ništa drugo nego li produžetak Uskrsa i njegove radosti.
Uoči svete mise održana je tradicionalna procesija u kojoj su podbapski očevi nosili kip svoga suzaštitnika te tradicionalni blagoslov polja.
Za ovu prigodu temeljito je obnovljen interijer ove crkve.