Čestitka predsjednika HBK novoimenovanom dubrovačkom biskupu


Novoimenovanom dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću svoju je čestitku uputio predsjednik HBK, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Marin Srakić i pomoćni biskup Đuro Hranić. Čestitku donosimo u cijelosti: "Preuzvišeni gospodine biskupe! U ponedjeljak, 24. siječnja, na susretu biskupa HBK i BK BiH, obradovala je i nas vijest Apostolskog nuncija u RH da Vas je papa Benedikt XVI. imenovao dubrovačkim biskupom. Čestitamo Vam od srca, te dijelimo radost s Dubrovačkom biskupijom, Vašom rodnom Splitsko-makarskom nadbiskupijom, s Vašim sjemeništem te s brojnim drugim osobama.




Vaše imenovanje dubrovačkim biskupom priznanje je Vama osobno za Vaše dosadašnje svećeničko služenje i zauzetost u službama koje su Vam bile povjerene. No, pred Vama je istodobno i novi izazov te velika i odgovorna zadaća. Radosni smo jer vjerujemo da je slavna i drevna Crkva dubrovačka u Vama dobila biskupa koji će iskreno voljeti one koji su povjereni njegovoj pastirskoj skrbi i koji će biti postojan i dostojan nasljednik sv. Vlaha. Vjerujemo da ćete biti biskup koji nesebično i zdušno čini sve što je u njegovoj moći da Dubrovačka biskupija bude ostvarenje Trojstvenoga zajedništva spuštenog i ostvarenog među ljudima. Vjerujemo da ćete joj predsjedati u samozatajnom služenju, u nastojanju da iz snažnog korijenja vlastite kršćanske baštine raste u budućnost, donoseći obilne spasenjske plodove, na dobrobit ne samo svojih članova, nego i svih žitelja koji žive na njezinu teritoriju te u čitavoj našoj Domovini. Molimo Vam i želimo brojne darove i požrtvovne suradnike među svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima, i istodobno radost trajnog prepoznavanja i djelovanja Duha Svetoga u sebi i u ljudima oko Vas. Ad multos annos! S radošću i čestitkom Vama, Tebi osobno i čitavoj Dubrovačkoj biskupiji."


Svoje su čestitke mons. Uziniću uputili: srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, pravoslavni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije Durić i dr.