Sastanak dekana Splitsko-makarske nadbiskupije s nadbiskupom Barišićem


Redoviti godišnji sastanak svih dekana Splitsko-makarske nadbiskupije s nadbiskupom Marinom Barišićem i vikarima upriličen je u srijedu 19. siječnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Dekani su nadbiskupovi suradnici i posrednici u organiziranju svih pastoralnih aktivnosti koju provode župnici. Dok je zahvaljivao dekanima, a preko njih i svim svećenicima za trud oko navještaja Radosne vijesti, pravednosti i mira u mjesnoj Crkvi, nadbiskup je obrazložio i važnost nekih aktualnih pastoralnih tema: obitelj - kao zajednica života; mladi - trajni poziv odgoja u vjeri i nadi; pohod Sv. Oca - u Kristu zajedno.




O Nacionalnom danu obitelji, o Danu života i o Tjednu braka uvodno je govorila voditeljica nadbiskupijskog Obiteljskog savjetovališta dr. Anita Strujić-Vladanović. Najavila je izradu prikladnih materijala po kojima će župnici organizirati obiteljske zajednice u župama. U tome su im spremni pomoći pripremljeni suradnici, a pomoć je i literatura o obiteljskim temama (npr. Vjera u obitelji) koje u Hrvatskoj već ima dovoljno. Uz redoviti obiteljski pastoral, župne mise, roditelji prvopričesnika i krizmanika, župne misije i sl. očekuje se i formiranje obiteljskih zajednica koje će se u našoj domovini zauzeti za javno promicanje obiteljskih vrijednosti u kulturi, u medijima, u politici.... Posebni će pastoralni poziv ići obiteljima da uz molitvu zajedno odlaze na nedjeljne mise: otac, majka i djeca. Župnici će na susrete pozvati bračne parove koje su se vjenčali zadnjih 5 do 10 godina. Za njih će se organizirati mjesečne obiteljske tribine.


O pastoralnim aktivnostima u radu s mladima, izvijestio je voditelj nadbiskupijskog Ureda za mlade mr. don Jenko Bulić. Istaknuo je probuđene inicijative samih mladih, koje su rezultirale veoma posjećenim mjesečnim tribinama u Splitu, Katoličkom malonogometnom ligom, hodočašćima mladih u Gospina svetišta i na Svjetski susret mladih. Započeli su u Splitu i dekanatski susreti mladi te novi oblici župnog angažiranja mladih.


O važnosti pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj dekanima je govorio nadbiskup i pozvao ih da sve pastoralne programe usmjere k stvaranju raspoloženja za radosni susret vjernika Crkve u Hrvatskoj sa Sv. Ocem. Na kraju je nadbiskup Barišić pozvao dekane da izgrađuju i utvrđuju zajedništvo među svećenicima i vjernicima, da se rado posjećuju i pomažu jedni drugima. Najavljen je i korizmeni susret svih svećenika djelatnih u Nadbiskupiji, koji će se održati 16. ožujka u Vepricu.