Nadbiskup Barišić slavio Božić sa splitskim zatvorenicima

"Drago mi je doći k vama, no uvijek dolazim s dvostrukim osjećajima: osjećajem žalosti i radosti. Žalostan sam jer znam da danas niste ondje gdje biste trebali biti: za zajedničkim stolom sa svojom obitelji, na župnoj misi, s djecom oko jelke i jaslica, s prijateljima, suprugama/supruzima i zaručnicama/zaručnicima. A s radošću vam dolazim jer vas doživljavam kao prijatelje noseći vam Radosnu vijest", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetivši i ovoga Božića zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ozračju zatvorske kapele sv. Josipa Radnika na Bilicama predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji s duhovnikom zatvorenika don Anđelkom Dukićem, župnikom župe sv. Spasa na Mejašima.




Nadbiskup Barišić rado svake godine za Božić i Uskrs pohodi zatvorenike u Splitu, kako bi ih ohrabrio i potaknuo na što brži povratak njihovim obiteljima, društvenoj i crkvenoj zajednici, koja računa s njihovim životnim udjelom jer, kako reče, "kao krštenici dio smo jedne zajednice, Crkve i kad trpi jedan njezin dio trpi cijela zajednica". U tom im je svjetlu govorio o smislu Božića, koji je uistinu događaj za čovjeka. "Isus se utjelovio i rodio u betlehemskoj štalici kako bi nam uvijek bio blizu. Za njega nema nikakve ljudske situacije u koju ne bi mogao doći i u kojoj nam ne bi mogao pomoći. Njegovo rođenje - možemo kazati - na periferiji Betlehema kao da nam želi reći da je upravo tu za sve one koji su na periferiji, pa i na periferiji društva". U propovijedi, koja je više nalikovala na prijateljski razgovor, nadbiskup je između ostaloga kazao: "Gospodin stavlja sve na jednu kartu - kartu čovjeka. Igra svoj život i zalaže ga na tu kartu jer vjeruje da se u svakom čovjeku može roditi novi čovjek i novi početak. I kad se čini da gubi, on ne prestaje igrati na tu kartu. Zato je on Emanuel, Bog koji je uvijek uz nas i koji ima povjerenja u nas". 
Na Bilicama sada ima oko 260 zatvorenika, a od toga je deset žena. Najviše je pritvorenika (180), 65 je na izdržavanju kazne, a petnaestak ih je prekršajno kažnjeno, doznali smo to od upravitelja zatvora Tihomira Jakelića. Nadbiskup Barišić ih je ohrabrio da ne klonu duhom nego da nadolazeće vrijeme iskoriste za obraćenje, za rađanje Gospodinovo u njihovim srcima. "Svako od vas ima svoje želje i planove, iako ih ne mogu ispuniti, mogu vam i želim pružiti podršku da ustrajete u rađanju novoga čovjeka koji će živjeti u blizini Betlehemskog Djeteta. Znam da je najteže iščekivati presudu, ali bih želio da tu presudu ne shvatite kao kaznu i osudu od drugih, a još manje od vas samih. Želio bih da je shvatite kao mogućnost rasta, pomirenja i novoga hoda." U nastavku "razgovora" nadbiskup je kazao da i oni odašilju važnu poruku odgovornima u društvu, a ona glasi: "Pravda, poštenje, odgovornost, nova prilika i prihvaćenost". Čestitajući im - kako to istočni kršćani čine - Kristovo rođenje, nadbiskup je potaknuo zatvorenike na ustrajnu molitvu koja budi nadu i otvara život pravom smislu poželjevši im da se što prije vrate svojim kućama, a don Anđelko im je darovao katolički kalendar za 2011. godinu.