Zajednički susret svih FSR-ova iz Imotske krajine

Oko 150 pripadnika šest bratstava Franjevačkog svjetovnog reda koja djeluju na području Imotske krajine (Imotski, Proložac, Runovići, Zmijavci, Podbablje i Vinjani) okupilo se u predvečerje blagdana sv. Nikole Tavelića, 13. studenoga, u župi Vinjani nadomak Imotskog.

Nakon Gospine krunice koju se predmolili članovi FSR-a iz pojedinih bratstava zajedno sa ministrom FSR-a iz Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Milom Šuto slijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je slavio imotski gvardijan, dekan i župnik fra Zoran Kutleša u suslavlju sa vinjanskim svećenicima župnikom fra Denisom Šumunovićem, duhovnim asistentom FSR-a iz župe Vinjani fra Jakovom Udovičićem, te podbapskim župnikom i duhovnim asistentom FSR-a Podbablje fra Vinkom Gudeljom.


U svojoj propovijedi održanoj pred članovima Svjetovnog reda dekan Kutleša istaknuo je zadovoljstvo što se ovakav zajednički susret FSR-a održao u župi Vinjani jer je ta župa oduvijek cijenila sv. Franju i njegov Red što se očituje u primjeru da su tri od ukupno četiri crkve koje se nalaze na prostranom teritoriju župe Vinjani posvećene svecima koji su na izravan način bili povezani sa Franjevačkim redom: sv. Ante i sv. Nikola Tavelić kao franjevci, a sv. Roko komu je i posvećena župa Vinjani kao član FSR-a.  Propovjednik je istaknuo svim vjernicima primjer navedenih svetaca kazavši kako je svatko od njih imao različiti put prema svetosti te je posebno napomenuo vjernicima da njihov životni put treba biti usmjeren jedino prema svetosti jer jedino je takav put ispravan i pravedan.
Nakon euharistijskog slavlja tijekom kojega su pjevali članovi Velikog pjevačkog zbora iz župe Vinjani pod ravnanjem Marinka Prke, svima se zahvalio župnik u Vinjanima fra Denis Šimunović koji je iskazao radost što se ovakav susret održao u župi Vinjani u predvečerje blagdana sv. Nikole koji je prvi hrvatski svetac.
Iza svete mise duhovni asistent FSR-a iz Vinjana fra Jakov Udovičić posebno se osvrnuo na povijest tog Reda u župi Vinjani kazavši da je  prvi put osnovan 1928. godine i da je kao takav najstariji na području cijele Imotske krajine. Posebno se osvrnuo na dugogodišnju tradiciju FSR-a Vinjani koji je bez prestanka djelovao sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je naglo prestao s radom, ali se 2006. godine konačno obnovio te je svim vjernicima prilikom izlaska iz crkve podijelio prigodno uokvirene citate crkvenih velikana pozvavši sve vjernike da duboko razmisle nad njima.
Program je nastavljen prigodnim druženjem i večerom u župnoj dvorani.