Proslava 50 godina izlaženja časopisa "Služba Božja"

Uredništvo liturgijsko-pastoralne revije "Služba Božja" priredilo je proslavu 50. obljetnice izlaženja časopisa "Služba Božja" (1960.-2010.), u petak 12. studenoga u velikoj dvorani franjevačkog samostana sluge Božjega o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu. "Služba Božja", časopis Franjevačke teologije u Makarskoj, a danas Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, pokrenut je 1960. s nakanom da bude u službi liturgijsko-pastoralne obnove koju je pokrenuo Drugi vatikanski sabor u Crkvi. Prvi broj pojavljuje se 1960./61. u Makarskoj. List izdaje Interdijecezanski liturgijski odbor, a uređivao ga je pok. o. Jure Radić. Glavni urednici od početka do danas bili su: dr. fra Jure Radić (1960. - 1973.), dr. fra Šimun Šipić (1974.- 1982.), mr. fra Marko Babić (1982.-1983.), dr. fra Vicko Kapitanović (1983.-1986.), mr. fra Marko Babić (1986.-2002.) i dr. fra Anđelko Domazet (2003.- ). Program proslave započeo je kratkom molitvom i pjesmom Zbora franjevačkih bogoslova.


 



Prvi je pozdravnu riječ uime splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića uputio pastoralni vikar mons. Drago Šimundža, naglasivši da je duša pokretanja časopisa bio fra Jure Radić.Ova obljetnica nosi u sebi svijetle strane kao i poteškoće vremena, ali uz Božju pomoć Božje doživjela je ovu obljetnicu. Zahvaljujem svim suradnicima i urednicima kao i Provinciji. Spremno služite i dalje službi Božjoj bilo časopisu bilo u službi Bogu, zaključio je mons. Šimundža. Dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, navodeći riječi kralja Zvonimira 'Bogu služiti isto je što i kraljevati', rekao je da se "kroz 50 godina provlači kraljevska nit, a to je služenje Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu. U početku je to bio interdijecezanski list, zatim je pripadao Franjevačkoj bogosloviji, a danas je časopis Fakulteta. I danas također postoji kraljevska nit. Neka časopis Služba Božja potraje na slavu Bogu i Crkvi", zaključio je provincijal. Prof. dr. Nediljko A. Ančić, dekan KBF-a u Splitu, naglasio je kako su rijetke i značajne obljetnice kao što je ova. U ono su doba profesori prepoznali znakove vremena i učinili iskorak, osobito u ono doba brojnih zabrana crkvenog djelovanja. Stoga je pokretanje "Službe Božje" prva proljetna lasta koja je najavljivala bolja vremena, na crkvenom području, za djelovanje Crkve. Danas, pet desetljeća poslije, potrebno je suvremeno odgovoriti na isti način, upozorio je dr. Ančić.


Dr. fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana na Trsteniku, izrazio je nazočnima dobrodošlicu naglasivši kako je "ova kuća idealno mjesto za proslavu 50 godina izlaženja časopisa jer joj pripada mjesto među studentima i profesorima kako je zapravo sve i počelo. Čestitam aktualnom uredniku, a ova će kuća izaći u susret u svemu što 'Služba Božja' čini na slavu Bogu i Crkvi", poručio je gvardijan. Nakon pozdrava, o časopisu je govorilo nekoliko predavača. Prof. dr. fra Vicko Kapitanović govorio je o društveno-crkvenom kontekstu u kojemu se pokreće časopis, a doc. dr. don Ivica Žižić prikazao je njegovo liturgijsko-pastoralno značenje. O homiletskoj građi u "Službi Božjoj" govorio je mr. fra Marko Babić, a prof. dr. don Ante Mateljan iznio je teološku misao i život Crkve u časopisu. Urednik "Službe Božje" prof. dr. fra Anđelko Domazet održao je predavanje na temu "Pozicioniranje revije 'Služba Božja' u crkvenoj periodici". Sva predavanja bit će objavljena u slijedećem broju "Službe Božje". Nakon predavanja dr. Domazet kratko je predstavio bibliografiju 50 godišta časopisa. Priređivači bibliografije, Anđelko Domazet i Frano Doljanin, cjelokupni su materijal metodološki podijelili na šest cjelina: kronološka tablica časopisa, abecedno-autorski popis, popis dokumenata, kronološki pregled članaka unutar rubrika pojedinog broja, autorsko kazalo, kazalo prevoditelja i priređivača te osobno predmetno i pojmovno predmetno kazalo. Zahvalivši svima koji su svojom nazočnošću uzveličali ovu proslavu glavni urednik "Službe Božje" dr. Domazet, izrazio je želju da "bibliografija 50. godišta 'Službe Božje' ostane trajno svjedočanstvo svega onoga što je naša revija učinila na liturgijsko-pastoralnom području u našoj Crkvi. "Služba Božja" kroz proteklih 50 godina dala je veoma mnogo kvalitetnih teoloških tekstova koji će, nadamo se, ovom bibliografijom biti dostupniji zainteresiranim čitateljima/čitateljicama. Proslava je završila skladbom "Laudate Dominum omnes gentes" (Lorenzo Perosi) i prigodnim domjenkom.