Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Otkrivanje spomen-ploče ubijenom župniku don Mirku Bašiću

 

Župa Podgrađe dio je poljičkog dekanata u omiškom zaleđu. Kao i u više poljičkih župa (Donji dolac, Gata, Ostrvica, Gornje Sitno...) koji su pretrpili zločine u Drugom svjetskom ratu, to zlo nije zaobišlo i malo pitomo poljičko selo Podgrađe. Između ostalih zločina koji su se dogodili, jedan je posebno ostao zapamćen, a to je svirepo ubojstvo iz mržnje župnika don Mirka Bašića.

Na jednom mjestu u evanđelju zapisane su Isusove riječi: „Ako ovi ušute, kamenje će vikati!“ (Lk 19, 40). Potaknuti tim riječima župljani na čelu sa župnikom don Stipanom Bodrožićem otkrit će spomen-ploču ubijenom župniku-mučeniku don Mirku Bašiću, koji je in odium fidei položio svoj život mučeničkom smrću 20. kolovoza 1942. godine u Podgrađu. Ubijen je u dobi od 47 godina samo zato što je bio katolički svećenik i svjesni domoljub!

Naime, kao župnik bio je potpuno svjestan kakva je opasnost prijetila od komunista i mosorskih partizana (koji su vršili odmazdu nad svima koji nisu pošli za njima) te nije često izlazio iz kuće, pogotovo ne noću. Čak je bio i upozoren da dobro pazi kuda se kreće. No, u noći 20. kolovoza grupica komunističkih zločinaca na prijevaru ga je izvukla iz kuće (poslali su dječaka iz susjedstva da ga pozove umirućem župljaninu, na što on nije nimalo dvojio) te ga, čim je izašao iz kuće, mučki ustrijelili s dva metka u glavu.

Ovakav čin svećeničke hrabrosti i revnosti (pa i po cijenu vlastitog života!) nama je danas sveta obveza da „propovijedamo s krovova“. Desetljećima slušamo kako moramo šutjeti o tim vremenima i događajima, a mi smatramo da njihova žrtva ne smije pasti u zaborav te da je dostojno i pravedno da mi danas ne šutimo nego govorimo o ovom i o tolikim drugim slučajevima u našoj Nadbiskupiji i hrvatskom narodu, ističe župnik Bodrožić.

Otkrivanje spomen-ploče bit će u utorak 20. kolovoza, a program započima u 18.45 kratkim izlaganjem dr. sc. don Josipa Dukića: „Don Mirko Bašić i svećenici splitsko-makarske nadbiskupije ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću!“ U 19 sati svetu misu zadušnicu predslavit će mons. Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Zatim će u 20 sati ispred župne crkve izmoliti odrješenje te otkriti spomen-ploču ubijenom župniku. Spomen ploču otkrit će devedesetjednogodišnja baka Matilda, čiji je pokojni suprug kao mladić bio župnikov bliski suradnik i koji ga je prvi našao mrtva iza župne kuće.

Plakat spomen ploča