Biskup Uzinić predvodio misu na sv. Roka u Čaporicama

Ophod oko crkve s kipom sv. Roka i misno slavlje na blagdan sv. Roka u četvrtak, 16. kolovoza u crkvi sv. Roka u Čaporicama kod Trilja predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Mirkom Skejićem i cetinskim dekanom don Stipom Ljubasom.

Riječ pozdrava na početku misnoga slavlja uputio je župnik don Mirko Skejić. Zahvalivši biskupu na dolasku kazao je kako i dalje moli krunicu za njega. Zahvalama je uzvratio biskup Uzinić kazavši da ove godine slavi 25 godina svećeništva te da je njegov dolazak na neki način i zahvala don Mirku koji je prije 25 godina propovijedao na njegovoj mladoj misi. Biskup se prisjetio da je prije 25 godina, 1993. g., kao đakon propovijedao upravo u toj crkvi sv. Roka na poziv tadašnjega župnika a danas pokojnoga don Joze Prelca. Čestitavši Čaporičanima zaštitnika i imendan svima koji ga slave u svojoj je propovijedi biskup Uzinić govorio o svetosti koju trebamo primijetiti kako u sebi tako i u drugima.

Osvrnuo se na evanđeoski tekst koji donosi Isusove riječi: „Tada će kralj reći onima sebi zdesna: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!'“ Zatim će reći i onima slijeva: „Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!“ U tom je surječju kazao da „za nas nije pripravljen pakao i prokletstvo nego raj i zajedništvo s Gospodinom, svetost. To je ono što nam poručuje sv. Roko kao i svi ostali sveci, kao i Blažena Djevica Marija, da je smisao našega života bit svet, biti u zajedništvu s Gospodinom.“ U nastavku propovijedi razvio je tri misli koje je potkrijepio mislima iz najnovijega Papina dokumenta „Gaudete et exultate“ (Radujte se i kličite) u kojemu on progovara o svetosti.

Prvu misao povezao je sa Trećim nacionalni susretom hrvatskih katoličkih obitelji koji će se odviti u rujnu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Podsjetio je da iz životopisa sv. Roka doznajemo kako su njegovi roditelji bili pobožni ljudi koji dugo nisu mogli imati djecu. Tražili su od Boga i dobili Roka na kojega su prenijeli svoju vjeru i zahvalnost Bogu kako bi ostvario ono za što je stvoren, a to je da bude svet. Međutim, nije samo Roko postigao svetost nego i njegovi roditelji, nisu kanonizirani ali su sigurno postigli onaj cilj za koji su stvoreni, kazao je mons. Uzinić. U tom se svjetlu obratio roditeljima potaknuvši ih da budu pozorni za što svoju djecu pripremaju u životu. Trudimo se sve im osigurati: obrazovanje, školovanje, zaposlenje i materijalnu sigurnost, „a je li se trudimo djeci prenijeti one prave vrijednosti: molitvom i govorom prenijeti vjeru, zahvalnosti i ljubav prema Bogu i bližnjima, naučiti ih da su bližnji braća i sestre kojima treba pomoći, da njihov život nije samo uzimati nego prvenstveno davati. Trudimo li im se prenijeti da se pravi život živi kad se služi i kad se troši kako bi ostvarili krajnji cilj, koji je važniji od svih drugih ciljeva, biti u zajedništvu sa svetima u nebesima, biti sveti?“, upitao je biskup Uzinić dodavši da možemo svojoj djeci mnogo dati i predati, ali ako im ne predamo sustav vrijednosti koji će im omogućiti jednoga dana postati sveti može se dogoditi da smo im prokletstvo omogućili.

Fotogalerija: D. Matijaca i P. Jurčević

U drugoj misli govorio je o tome kako drugi nisu primijetili Rokovu svetost, nego je izobličen od bolesti bačen u tamnicu jer ga nisu prepoznali. U njegovoj ćeliji pronašli su od svjetlosti natpis da svi koji budu oboljeli od kuge i zaištu pomoć od sv. Roka bit će iscijeljeni. U tom je duhu dubrovački biskup potaknuo okupljene da prepoznaju svetost sv. Roka, koji je živio Evanđelje te da u drugima prepoznaju svetost jer sveci nisu samo stvar prošlosti. Duh Sveti izlijeva svetost svuda na narod Božji. Papa kaže kako voli vidjeti svetost Božjega naroda u strpljivosti u roditeljima koji odgajaju u ljubavi svoju djecu, u muškarcima i ženama koji rade kako bi donijeli kruh svojim obiteljima, u bolesnicima, u starim redovnicima, u ustrajnosti ići naprijed. To je svetost susjeda pored nas, onih koji žive blizu nas i odraz su Božje prisutnosti. „Mi u svom životu često vidimo negativno pokraj sebe i onda ogovaramo i kritiziramo, a puno je više dobra oko nas. Nemojmo biti poput novina koje gledaju samo kako će vidjeti negdje slučaj, aferu pa i stvoriti ga tamo gdje ga nema. Nemojte da nam se dogodi da nam sveci završe poput sv. Roka u zatvoru, negdje sa strane neprepoznati, pokušajmo prepoznati svece i u svom naraštaju“, naglasio je biskup.

I na kraju pozvao je okupljene vjernike da pokušaju prepoznati sveca i u samome sebi. Papa u dokumentu pozivajući se na Sv. pismo ali i na koncilske dokumente snažno ističe da su svi pozvani na svetost, svaki na svom putu. Potaknuo je vjernike da svatko gledajući put sv. Roka prepozna osobni put svetosti. Pozvani smo živeći s ljubavlju i dajući se ponaosob u svom zvanju i zanimanju dati svoje osobno svjedočanstvo svetog života. Papa upozorava da se na tom putu valja boriti protiv mentaliteta svijeta, protiv vlastitih slabosti a osobito protiv Sotone koji ne želi da budemo sveti. A boriti se možemo vjerom koju izražavamo molitvom, razmatranjem Božje riječi, euharistijskim klanjanjem, sakramentalni pomirenjem, djelima u ljubavi, životom u zajednici, misijskim zalaganjem pa i nasljedujući svece naše zaštitnike, kazao je mons. Uzinić zaključivši „kako bismo primili u baštinu kraljevstvo pripremljeno za vas od postanka svijeta“.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale biskupu i svojim župljanima uputio je župnik don Mirko naglasivši da su radovi u crkvi i oko crkve završeni. Posebno je zahvalio Marku Gugiću, koji je napravio postaje križnoga puta, reljef, vodio obnovu zvonika te župljaninu Nediljku Živaljiću, koji je našao sredstva i asfaltirao put oko crkve, koja je izgrađena 1924. godine na temeljima stare crkve iz 18. stoljeća, a obnovljena je 2014. godine.