Zmijavci: Proslava Sv. Lovre

U župi Svih svetih u Zmijavcima i ove je godine svečano proslavljen blagdan Sv. Lovre, suzaštitnika župe i zaštitnika općine Zmijavci. Za slavlje su se vjernici Zmijavaca pripremali trodnevnicom koja je počela u utorak 7. kolovoza u 18 sati molitvom krunice i svetom misom koju je u crkvi Svih svetih predvodio fra Lazar Perica, župni vikar Imotskog. U srijedu je svetu misu predvodio fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar Imotskog, a u četvrtak, na uočnicu blagdana, misu kod spomen križa na Gradini predvodio je fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan i župnik.

Na Sv. Lovru, u petak 10. kolovoza u 10:30 himnom svetcu zaštitniku počelo je središnje slavlje. Nakon himne, koju je izveo veliki župni zbor pod vodstvom s. Jasne Kasalo, prisutnima se obratio načelnik Općine Zmijavci Miroslav Karoglan, objasnivši zašto je prije dvadeset godina sv. Lovro izabran za zaštitnika Zmijavaca. Zahvaljujući zalaganju Općine Zmijavci i Splitsko-dalmatinske županije ove je godine uoči blagdana uređen ispred crkve Svih svetih trg te postavljen brončani kip sv. Lovre.

Nakon načelnika pristutnima se kratko obratio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, autor kipa sv. Lovre, zahvalivši za ukazano povjerenje te objasnivši simboliku kipa, koji bi svojim sadržajem vjernike trebao upućivati na naše istinsko blago – srce, koje treba usmjeravati prema Nebu.

Uslijedila je procesija, koju je pjevanjem pjesama i litanija animirao fra Kristian. U ohodu su vjernici došli do kipa sv. Lovre na trgu, nakon čega je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman blagoslovio kip i trg. Rezanjem vrpce trg su otvorili načelnik Općine Karoglan i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Poslije blagoslova i otvaranja trga vjernici su u procesiji ušli u crkvu Svih svetih, gdje je nastavljeno euharistijsko slavlje koje je predvodio o. provincijal, uz koncelebraciju o. gvardijana, mjesnog župnika fra Frane Lace te još 13 svećenika.

U propovijedi je fra Joško čestitao Dan Općine i blagdan sv. Lovre svim Zmijavčanima i njihovim gostima, istaknuvši da su žitelji mjesta izabrali velikog svetca za svoga zaštitnika. Sveti nas Lovro najprije upućuje na važnost ispravnog upravljanja dobrima Crkve i društva. Svakome je od nas Bog povjerio odgovornost za određena dobra, osobito onima koji obnašaju odgovorne službe u društvu. Đakon Lovro potiče nas na odgovornost i na djelatnu ljubav prema bližnjima, posebno siromasima.

No, premda je Lovro mučenik iz 3. stoljeća, za vjernike današnjice vrlo je aktualno njegovo svjedočenje životom za Krista. Naime, njegova mučenička smrt bila je sjeme za rast Crkve, zajednice Kristovih vjernika. Kršćani danas trebaju svojim dosljednim vjerničkim životom doprinositi izgradnji Crkve i društva u kojem žive, spremni na žrtvu, na odricanje od samih sebe, od sebičnih i uskih interesa koji, nažalost, uzrokuju devastaciju osobne, obiteljske i društvene egzistencije. Stoga je pravi razlog za slavlje blagdana naših zaštitnika ne sjećanje na davnu prošlost, nego sadašnji vjernički život po njihovu uzoru i zagovoru.

Na kraju slavlja župnik fra Frano zahvalio je svima zaslužnima za lijepo i dostojanstveno slavlje Sv. Lovre, osobito onima čijim je trudom i zalaganjem uređen trg i postavljen kip sv. Lovre.

Poslije svete mise ispred crkve održan je recital o mučeništvu sv. Lovre.