Misom proslavljen Dan Domovinske zahvalnosti u Splitu

Svečanu misu zahvalnicu uoči Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u organizaciji grada Splita i Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita, predvodio je 3. kolovoza u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, na Dobrome župnik fra Ante Udovičić sa župnim vikarom fra Antom Bešlićem. Na misi je pjevao župni Zbor Gospe od zdravlja. Uz predstavnike Splitsko dalmatinske županije i Grada Splita predvođeni županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom sa zamjenicima u crkvi su se okupili predstavnici Hrvatske vojske i HRM, Policijske uprave Splitsko dalmatinske županije kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnici ratnih postrojbi koji su sudjelovali na brojnim ratištima tijekom Domovinskog rata te ostali vjerni narod.

Fra Ante Bešlić u svojoj propovijedi s osvrtom na vrijeme iščekivanja, je kazao kako kroz to vrijeme ako iščekujemo podrazumijeva se da imamo nadu da će nam netko i doći. Zatim se zapitao: „ U čemu se sastoji naša nada koju nazivamo kršćanskom? Ima li nade u slavnoj povijesti i velikim zidovima koje smo oko sebe ili sebi podigli? Je li naša nada u ljudima koji u svojim govorima iznose crne statistike tmurne prognoze i iz dana u dan navješćuju da će smrt pobijediti život? Govore li na taj način samo kako se oni osjećaju? Možemo li u sebi nositi živu nadu, a pritom se prilagođavat kulturi smrt koja nas okružuje, da ne bi netko slučajno primijetio da smo različiti, da smo Kristoliki“? Propovjednik je zatim na ta pitanja kazavši dao odgovor: „Kršćanska nada se može skrivati ali se ne može skriti, može se gaziti ali nje neće nestati. Ona nikada neće umrijeti jer je dar od Boga, a On kad jednom prži ruku ne povlači je nazad. Bog najvećim darom kojeg nam je predao u svome sinu Iusu kristu govori da smrt nema završnu riječ i da povijest kakva god bila u Njemu nalazi svoga gospodara. U tom se nalazi opravdanje naše nade, a za svijet koji se nalazi u strahu tu je objašnjenje nade koja u nama živi“ kazao je fra Bešlić. Tijekom misnog slavlja župnik fra Ante Udovičić više je puta posjetio na dan kada možemo proslaviti, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, i zahvaliti Bogu, i na poseban način Majci Božjoj, zaštitnici naše Domovine, zaštitnici Hrvatske vojske i policije koja je bila zajedno s nama i u najtežim, i ostala i u najradosnijim trenucima naše povijesti do dana današnjeg. Na kraju mise, fra Ante Bešlić je pročitao molitvu Srcu Isusovom.

Nakon mise zahvalnice  ispred crkve na Trgu Gaje Bulata formiran je mimohod koji je u pratnji Limene glazbe Omiš prošao Marmontovom ulicom, preko Rive do središnje pozornice gdje je pred velikim brojem Splićana održan svečani prigodni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja. Dok su prije mise položeni vijenci na Lovrincu, najprije na Groblju hrvatskih branitelja, zatim kod Središnjeg križa, a potom i na Spomen obilježju poginulim bošnjacima – muslimanima, braniteljima u Domovinskom ratu.