Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Kleku

U crkvi sv. Petra i Pavla u Kleku, na svetkovinu apostolskih prvaka u subotu 29. lipnja misno slavlje predslavio je župnik župe Slivno Ravno - Vlaka don Mario Mihanović.

Misnom slavlju prethodila je procesija. Obojica apostola podnijeli su mučeničku smrt, pogubljeni su u Rimu oko 64. godine za Herodova progona. Od tada do danas, njihovi su grobovi mjesto hodočašća, molitve i trajnog nadahnuća i snage za milijune kršćana diljem svijeta, naglasio je don Mario u propovijedi. Sveti Petar, "stijena", od početka je temelj Crkve. Oko njega, svi su se okupljali, tražili savjete i usmjerenje. Iako je imao slabosti i mane, Krist ga je izabrao da vodi njegovu Crkvu kroz oluje ovoga svijeta, dodao je. 

Sv. Pavao, koji je bio progonitelj kršćana, postaje neustrašivi borac za Krista, i propovjednik kakvom nema ravna do dana današnjeg. Bez bojazni za svoj život, naviještao je  Krista i radosnu vijest spasenja. Ono što je iskusio, i sam doživio, to je, da je Krist Spasitelj svijeta i  čovjeka. Ne smijemo zaboraviti, pojasnio je, da smo vjeru primili i da su nam je prenijeli upravo apostoli, oni koji su bili s Kristom i koji su vjerovali da je on Sin Božji. 

„Ako se naša vjera ne slaže s njihovom vjerom, onda smo na pogrešnom putu jer oni su ne samo riječima, već i svojom mučeničkom smrću jasno posvjedočili i svima navijestili tko je Krist! Danas se zajedno zaustavimo pred svjedočanstvom dvojice velikana naše vjere i iskreno ispitajmo svoju vjeru, svoju spremnost na svjedočanstvo života. Nažalost, danas je mnogo onih, pa i u Crkvi, koji misle da imaju pravo na svoju sliku o Isusu Kristu, koji misle da imaju pravo iskrivljavati Kristovo učenje, i prikazivati ga na svoj način. Ako želimo doista biti pravi Kristovi učenici, onda trebamo slijediti primjer apostola, ispovijedati vjeru koju su oni prvi ispovjedili i koju su nam prenijeli“, istaknuo je propovjednik. 

Obnovimo i svoju privrženost svetom Ocu Papi, molimo kako bi ga Gospodin podržao i kako bi mogao iz dana u dan odgovarati na izazove koji se pred njega stavljaju. Molimo i za našeg nadbiskupa Zdenka i sve biskupe, jer oni su ti koje je sam Gospodin izabrao da vode Crkvu u ovom svijetu, oslonjeni na Krista Gospodina. Molimo da hrabro odole svim izazovima i napadima zloga i na kraju obnovimo svoju vjeru u Krista Gospodina. Ugledajmo se u primjer naših svetih zaštitnika i s njima  još jednom uskliknimo – Isus Krist jest Sin Božji, On je naš spasitelj, On je došao na zemlju da nam svojom mukom, smrću i uskrsnućem otvori vrata raja, povede nas svome Ocu na nebesima. On je utemeljio Crkvu kako bi ona bila njegov glas na zemlji, dok on ne dođe, zaključio je  don Mario.