Festival "Klape Gospi sinjskoj 2015."

Pred više stotina slušatelja festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj 2015." održan je petak 31. srpnja u prostranom dvorištu franjevačkog samostana u Sinju. Ugostio je izvođače jedanaest ponajboljih pjesama koje su se, od njegovog osnivanja 2009. godine, mogle čuti na sinjskoj pozornici. Po izboru umjetničkog direktora Festivala Mojmira Čačije, na festivalu su nastupile klape Skradinke, Reful, Nostalgija, Angeluš, Versi, Armorin, Luna, Amfora, Petrada, Mriža i Sinj. Klape su ove jubilarne godine, uz marijanske skladbe, izvele i po jednu pjesmu zabavnog sadržaja. Kao gošće večeri nastupile su klape Arabella iz Rame (BiH) te klapa redovnica iz Splita Koprena.


 




Festivalu su nazočili provincijal splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, dugogodišnji član ocjenjivačkog žirija mo fra Stipica Grgat, ramski gvardijan fra Tomislav Brković, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja Kristina Križanac, dogradonačelnik Zlatko Ugrin, triljski načelnik Ivan Šipić i mnogi drugi crkveni i civilni predstavnici.



Festival su izravno prenosile radio postaje, a Hrvatska televizija snimala je koncert i na svetkovinu Velike Gospe moći će ga vidjeti gledatelji širom Hrvatske i svijeta. Svetište i župa Čudotvorne Gospe Sinjske pustili su u rad mrežnu stranicu preko koje su uživo prenosili Festival. Umjetnički ravnatelj Festivala je Mojimir Čačija, a voditeljica programa bila je Lejdi Oreb. Festival je humanitarne naravi, za Fond Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti slabijeg materijalnog stanja.



Statua Gospe Sinjske, djelo akademskog kipara Josipa Marinovića koju je darovala obitelj Nikole Golomejića iz Kistanja, bila je nagrada i spomen na sudjelovanje na Festivalu. Osim klapa, nagradu su primili fra Bože Vuleta, Igor Vitić, Goran Ugrin, Inga Romac Šarić, Karmen Bošković, Lejdi Oreb i fra Petar Klapež.



Premda novijeg datuma, festival Klape Gospi Sinjskoj odmah je prepoznat u glazbenom svijetu pa su albumi s Festivala 2009. i 2010. godine u izdanju Croatia Recordsa nominirani za nagradu Porin. Albumi iz 2010. i 2011. godine nominirani su u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe dok je album s Festivala 2011. nominiran u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.



Među nominacijama za Porin 2012. godine bile su i skladba "Večernja" u izvedbi klape Šufit u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe, kao i skladba "Zdravo, Marijo" u izvedbi klape Praska u kategoriji najbolje folklorne pjesme.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova ...
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...