Predstavljanje uskrsne poruke nadbiskupa Marina Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić susreo se s novinarima te je predstavio svoju uskrsnu poruku, u utorak 19. travnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. "Događaj Kristova uskrsnuća temelj je svih naših slavlja i izvor svih naših nada. Uskrs nije tek važan datum kalendara, već najvažniji događaj u povijesti ljudske obitelji. Ljubav je pobijedila - slavimo Uskrs!", započinje nadbiskup svoju uskrsnu poruku te nastavlja: "Jedna od najradosnijih vijesti, braćo i sestre, koja se mogla dogoditi ljudskom rodu jest događaj Uskrsa i njegova poruka: ljubav nije jaka kao smrt; ona je jača od smrti! Bog je ljubav, i njegova je ljubav jača od smrti. Gospodnje je to djelo! Djelo i ime njegove ljubavi jest uskrsnuće: Kristovo uskrsnuće i po njemu naše uskrsnuće. Radost Kristova uskrsnuća slavimo i čestitamo jedni drugima kako bismo istinu spasenja naše vjere dosljedno živjeli i odgovorno svjedočili."

Govoreći o prepoznatljivom i proročkom znaku pobjede ljubavi, naglašava da se ona očituje, poglavito, u bračnom savezu i obiteljskom zajedništvu. "Brak i obitelj na svoj način svjedoče uskrsnu dinamiku ljubavi. Ljubav utemeljuje obitelj iz koje se rađa novi život. Uskrsna novost živi u obiteljskim vrjednotama darovanosti, besplatnosti, povjerenja, odgovornosti, ljubavi, nade... Rađanjem novoga života, obitelj brani društvo od groba i smrti; unosi u društvo temeljne vrjednote zajedništva, pravednosti, međusobnog povjerenja, odgovornosti i solidarnosti." Obitelj, nastavio je nadbiskup, "po svojoj naravi, spašava čovjeka i društvo od opasnosti da se svedu samo na trgovinu, cijenu i prodaju robe. Bračno i obiteljsko zajedništvo ne temelji se na trgovini, već na daru i darovanosti, ne na količini novca, već na snazi ljubavi i povjerenja, bitnim odrednicama uskrsne novosti života. Obitelj je stoga zdravi temelj i snažni pokretač društva, najisplativije ulaganje i najvrjednije bogatstvo humanog, zdravog i uspješnog društva". Stoga, mons. Barišić tvrdi da nije nikakvo čudo da čovjek i svoje posljednje dane najradije proživljava sa svojima, u obitelji. U tom smislu, obitelj zavrjeđuje svu našu pažnju te je "potrebno opredijeliti se, podržati i promicati kulturu, da ne kažem kult obitelji, na svim društvenim razinama".


Obrativši se obiteljima, osobito onim mladim, ističe da Kristova uskrsna ljubav i nada ne zavarava i ne umire, nego nam ona pomaže nadvladati osobne, obiteljske i društvene poteškoće. S pravom možemo smatrati da je budućnost čovječanstva u rukama onih koji budu znali budućim pokoljenjima pružiti razloge života i nade (GS 31). Uskrsli Krist je naša nada! On nam pomaže da "u braku i u obitelji ne zašuti razgovor, a progovore optužbe, da drama rastave nikada ne razapne bračnu ljubav i ne učini grob od bračnog i obiteljskog zajedništva". Nadbiskup Barišić u svojoj poruci podsjeća vjernike da Uskrsloga Krista prije svega susreću u euharistiji - slavlju uskrsne ljubavi i novoga saveza, u braku koji je savez ljubavi, u nedjeljnom misnom slavlju te u svakodnevnoj zajedničkoj molitvi. "Oče, majko, uz nedjeljnu svetu misu, izvor i osvježenje vašeg zajedništva, život traži i svakodnevnu molitvu: molite jedno za drugo i molite sa svojom djecom! Molitva nas drži na nogama uspravno da ne padnemo, molitvom držimo jedno drugo za ruku, molitvom jedno drugom prenosimo Božju ljubav da snaga uskrsloga Krista zagrijava naša srca i teče našim venama. Doista, nedjeljno euharistijsko slavlje i svakodnevna molitva, pravi je popis pučanstva i svjedočenje u današnjem vremenu svoga kršćanskog identiteta, jer 'hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu'."   
Nadbiskup se pita: Je li moguće biti kršćanin u našem društvu? - te ustvrđuje da se to na prvi pogled čini neostvarivim. Međutim, "događaj Kristova uskrsnuća poziva nas i ohrabruje da je biti kršćanin ne samo moguće, već i lijepo. Kristova pobjeda ljubavi nad smrću djeluje među nama u tolikim svjedocima, pojedincima i obiteljima, po njihovoj odgovornosti i solidarnosti u Crkvi i u društvu. Toliki svjedoci uskrsloga prisutni su u našoj stvarnosti, ali ih ne primjećujemo ili im ne poklanjamo dužnu pažnju. I ne samo to, uskrsli Gospodin i nas same traži i poziva za svoje glasnike i svjedoke pobjede života u našoj sredini. U ovome trenutku čudnih osuda, neka nas nepravde ne podijele, a poteškoće ne obeshrabre. Opće dobro neka nam bude iznad sebičnih interesa. Budimo svi zajedno kao jedna obitelj u svojoj župi, gradu i u čitavom hrvatskom društvu". 
Na kraju svoje poruke uz Godinu obitelji s geslom Zajedno u Kristu, nadbiskup je pozvao vjernike na susret sa Svetim ocem papom Benediktom XVI., "čiji nas radosni pohod želi učiniti još više kao obitelj koja vjeruje i svjedoči novost Kristova uskrsnuća: da je ljubav jača od smrti. Neka uskrsli Gospodin blagoslovi sve naše obitelji, sve one koje čeznu za potomstvom, one koje su u strahu za budućnost svoje djece, kao i srca svih onih koji se plaše rođenja novoga života, da budu svjesni da je ljubav pobijedila smrt. Svim obiteljima, a osobito mladencima čiji će savez ljubavi i vjernosti u ove dane blagosloviti uskrsli Gospodin, njima i svima vama kličem: Krist uskrsnu! Doista uskrsnu! Aleluja!" Čestitajući im Uskrs nadbiskup je predstavnicima medija darovao "Youcat" - prvi katolički katekizam za mlade te se s njima zadržao u kratkom razgovoru uz sok i kolače.