P. Božidar Nagy u župi Malešnica-Oranice

Na nedjeljnim misnim slavljima 3. travnja koja je predvodio p. Božidar Nagy postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza u župi Malešnica-Oranice govorio je o blaženiku. Nakon misnih slavlja uslijedio je blagoslov sa relikvijama bl. Merza.

Blaženim ga je proglasio 22.lipnja 2003. u Banjoj Luci Papa Ivan Pavao II. gdje je uputio posebnu poruku i primjer blaženika za uzor mladima. Ime Ivana Merza  za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program  života i djelovanja.   Od kada je Papa Benedikt XVI. pročitao biografiju bl. Ivana Merza svaki dan mu se moli a u svojoj prvoj apostolskoj pobudnici SACRAMENTUM CARITATIS objavljenoj 2007. uvrstio je bl. Merza među osamnaest najvećih svetaca katoličke Crkve kao uzor štovanja Euharistije. To je veliko priznanje svetosti,  te poticaj svim vjernicima da bolje upoznaju njegov život i poruku koju nam Bog preko njega upućuje, te da se mole za njegov zagovor. 


Na spomendan bl. Alojzija Stepinca 10. veljače kardinal Josip Bozanić potpisao je dekret o osnivanju župe bl. Ivana Merza  u Španskom a priopćio ga na nedjeljnom misnom slavlju 13. veljače u Osnovnoj školi Špansko-Oranice gdje se vjernici okupljaju na bogoslužje dok ne bude izgrađena nova crkva koja će biti i svetište bl. Merza. To je prva župa u Zagrebačkoj metropoliji posvećena bl. Ivanu Merzu.
Župna crkva Uznesenja Marijina  u Stenjevcu na poseban i jedinstven način povezana je sa bl. Merzom. Dana 21. studenog 1926. veliki broj zagrebačkih samozvanih starokatolika odlučio je silom zaposjesti stenjevačku župnu  crkvu te je prisvojiti za svoju uporabu. Kad se to doznalo, mladi prof. iz Zagreba Ivan Merz organizirao je mladež iz katoličkih organizacija te su tog dana došli da obrane crkvu - neki su bili i fizički napadnuti. Iz događaja koji su potom slijedili vidi se velika ljubav Ivana Merza prema Crkvi  i Papi, njegov apostolski duh, osobito požrtvovnost i spremnost i život položiti za pravu Crkvu Kristovu.