Svoju zaštitnicu Gospu od Blagovijesti proslavili splitsko sjemenište i gimnazija

"Nadbiskup Stjepan Cosmi na Blagovijest 1700. godine ustanovio je ovu ustanovu kroz koju su se toliki naraštaji s radošću okupljali oko Gospe od Blagovijesti, zaštitnice našega Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu i Nadbiskupijske klasične gimnazije 'Don Frane Bulić' nadahnjujući se na njezinoj poslušnoj vjeri i ljubavi", kazao je na početku euharistijskoga slavlja u petak 25. ožujka ravnatelj gimnazije don Josip Dukić pozdravivši sve nazočne gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje srednjih škola, bogoslove i isusovačke novake, kandidatice, sve djelatnike gimnazije i sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te sve okupljene svećenike. Misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćubelićem, ravnateljima sjemeništa i gimnazije kao i ostalim svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, s profesorima KBF-a Sveučilišta u Splitu i odgojiteljima CBS-a te ostalim svećenicima. "Ovaj blagdan Navještenja Gospodinova nas već 311 godina okuplja i potiče na zahvalnost Gospodinu za tolike naraštaje, one prijašnje kao i ove nove koji su naša budućnost. Radosni smo jer nas sve povezuje ta ljubav Gospodinova i ljubav Blažene Djevice Marije", kazao je nadbiskup obrativši se nazočnima, osobito slavljenicima gimnazijalcima i njihovim nastavnicima, koji već godinama postižu zapažene rezultate na natjecanjima iz raznih predmeta na županijskoj i državnoj razini. 


Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" danas ima 230 učenica i učenika, od toga su 23 sjemeništaraca. Tradicionalno na svetkovinu Navještenja Gospodinova propovijeda sjemeništarac maturant, tako je ove godine homiliju održao Gabrijel Kamber. U svojoj je propovijedi, između ostaloga, naglasio: "Svima nama je potrebno prepustiti se božanskoj milosti, koja vodi u pravi, vječni život. A Marija, Majka Crkve, učiteljica, savjetnica naša, pokazala nam je taj put. Kao brižna majka ona nas prati. Kad pokleknemo ona nas podiže; kad smo zarobljeni tugom ili grijesima ona nas tješi svojim majčinskim zagrljajem; kad posustanemo ona nas hrabri i vodi k svijetlu svoga Sina. Ne boj se, brate i sestro, velikodušno odgovoriti svome Bogu u svećeništvo, redovništvo ili u obiteljski oblik života. Ne boj se poći s Njim na put svetosti, u čistoći srca, misli i osjećaja. Ne boj se trajno otvarati svoje srce neizmjernoj ljubavi Božjoj jer On je tebe kao i Mariju izabrao i s tobom želi ostvariti svoje božanske planove. Preko tebe želi u ovaj svijet donijeti svoju ljubav." Na kraju svečanoga bogoslužja ravnatelj sjemeništa dr. don Mladen Parlov uputio je riječ zahvale svima što su svojim sudjelovanjem uzveličali tu proslavu naglasivši da se već 2000 godina u povezanosti s Marijom događaju "rijeke" dobrih milosnih dijela a sve u neznatnosti. "BDM je primjer kako se velike stvari događaju u neznatnosti, a ne u taštini i lažnoj veličini", istaknuo je dr. Parlov pozvavši sve na put poniznosti, kojemu je Marija zagovornica i uzor, a koji Bog svesrdno nagrađuje. Za vrijeme mise pjevao je mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević. 
U poslijepodnevnim satima na sjemenišnom igralištu održana je tradicionalna malonogometna utakmica između sjemeništaraca i bogoslova, u kojoj su pobijedili bogoslovi rezultatom 3:2. Potom je u sjemenišnoj dvorani upriličena svečana akademija na kojoj je nastupio sjemenišni tamburaški orkestar "Mosorska vila" zajedno s Mješovitim zborom gimnazijalaca, a izveli su prigodnu predstavu "Žrtva ispovjedne tajne", koju je sa sjemeništarcima i drugim đacima iz gimnazije pripremio prefekt sjemeništaraca don Darijo Čorić. Dramsko skazanje u 5 činova napravljeno je prema istinitom događaju, a radnja se odvija u Francuskoj u 18.-19.st. Govori o žrtvi svećenika koji je zbog čuvanja ispovjedne tajne nevin proveo sedam godina u zatvoru. Za vrijeme akademije prikazana je i prezentacija o životu i djelu don Frane Bulića.