Imotski: proslavljena Gospa od Anđela

Gospa od Anđela zaštitnica grada Imotskog i cijele Imotske krajine svečano je proslavljena u utorak 2. kolovoza svečanim misnim slavljem kojeg je pred mnoštvom vjernika pristiglih iz svih mjesta prostrane Imotske krajine kao i susjedne Hercegovine predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Na prigodno postavljenom oltaru na kultnoj imotskoj tvrđavi Topani podno spomenika Krune Bošnjaka koji je posvećem svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i slobodne Hrvatske, uz nadbiskupa Barišića suslavili su i imotski gvardijan, dekan i župnik fra Zoran Kutleša te provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Željko Tolić kao i još dvadesetak svećenika.


Pred nekoliko tisuća sabranih vjernika sa propovjedaonice koja je dominirala na imotskoj tvrđavi odakle pogled seže na cijelo Imotsko polje nadbiskup Barišić  istaknuo je važnost Gospe od Anđela i povijest njezinog štovanja ukazavši na njezino čudesno djelo kada je davne 1717. godine pomogla u oslobađanju Imotske krajine od turske vladavine. Posebno se osvrnuo na aktualno slavlje godine obitelji, u sklopu koje nas je početkom lipnja posjetio i Sv. Otac, te je istaknuo kako se posebna roditeljska ljubav i povezanost između Marije i Isusa očituje i u najstarijem kršćanskom pozdravu "Hvaljen Isus i Marija". Istaknuo je kako su Marija i Krist imali puno toga zajedničkoga te da nisu bili povezani samo kao majka i sin nego kao i osobe koje su tijekom svoga života njegovali i tijelo i dušu te je izrazio žalost što se mnogi okreću samo vanjštini ili slikovito rečeno njezi tijela dok se ona briga duše zapušta. Napomenuo je svim vjernicima da u ovoj godini obitelji dublje pogledaju prema nutrini te da se svi ugledaju na primjer Isusa i Marije kazavši kako nitko nikada ne može živjeti bez Boga jer to nije život već puko mrtvilo.
Nadbiskup Barišić  osvrnuo se i na svakodnevnicu kazavši kako u vremenu kada je Hrvatska na velikoj povijesnoj prekretnici uoči pristupanja Europskoj uniji treba posebno njegovati čistoću duše i savjesti. Izrazio je duboko žaljenje zbog golemog pesimizma koji se uvukao u sve pore hrvatskog društva kazavši kako hrvatski narod ne smije pripadati "strani kukavičluka" nego odlučno mora boriti za svoju uspješnu i lagodnu budućnost, a to se može jedino čistoćom duše i tijela koja se može uspostaviti isključivo molitvom i čvrstom vjerom prema Bogu.
Na kraju misnog slavlja za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Imotski pod ravnanjem gosp. Anđelka Nikolića, a uz orguljašku pratnju dugogodišnje voditeljice župnog zbora s. Sofije Vuković, svima se zahvalio župnik, gvardijan i dekan u Imotskom fra Zoran Kutleša. Posebno se zahvalio o. nadbiskupu Barišiću istaknuvši kako je on najbolji primjer kako se uspješno pastirski brine za svaki kutak svoje prostrane nadbiskupije. Nadbiskupu je posebno zahvalio uime svih Imoćana kazavši kako je iznimno sretan i radostan što nadbiskup redovito posjećuje ovaj najistočniji dekanat svoje nadbiskupije. Župnik Kutleša posebno se zahvalio i okolnim župnicima, a na poseban način molitvenim zajednicama koje djeluju u župi Imotski jer su oni podnijeli najviše tereta oko organizacije vanjske proslave imotske zaštitnice.
Sve je pozdravio i provincijal fra Željko Tolić koji je istaknuo kako je posebno sretan što može pozdraviti nadbiskupa Barišića kazavši kako je njegova riječ u ovim teškim vremenima velike prekretnice riječ duhovnog ohrabrenja. 
Prije mise održana je i tradicionalna procesija u kojoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika predvođeno s dvadesetak župskih barjaka koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata, a sliku Gospe od Anđela, rad nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo koju su nabavili imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka,a koja je ove godine temeljito restaurirana nosile su djevojke odjevene u narodne nošnje Imotske krajine, koračajući po stazi od ružinih latica koje tradicionalno posipaju imotske domaćice.
Proslava Gospe od Anđela započela je u jutarnjim satima, a jutarnje svečano misno slavlje u imotskoj crkvi Sv. Franje predvodio je župnik u Podbablju fra Nikica Ajdučić.
Za župnu svetkovinu vjernici su se pripremali devetnicom u tijeku koje su propovijedali župnici franjevačkih župa koje su inkorporirane imotskom samostanu kao i župnik župe Imotska Poljica. Na misama su pjevali župni zborovi iz tih župa sa velikim brojem hodočasnika.
Blagdan Gospe od Anđela slavi se i kao Dan grada Imotskog. Na svečanoj sjednici koja je održana dan prije. Među ovogodišnjim nagrađenim Imoćanima bio je i najstariji franjevac, književnik i povjesničar fra Vjeko Vrčić koji je dobio povelju grada i priznanje počasnog građanina grada Imotskog.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Vjernici Župe Karmelske Gospe – Bagalović proslavili su u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., svetkovinu Gospe Fatimske u ...
Župa Vid proslavila je blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića u nedjelju 12. svibnja u Prudu, gdje se sv. Leopold slavi ...
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...