Četvrti dan devetnice sv. Dujmu

Četvrtoga dana devetnice sv. Dujmu, na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je župnik Župe Svete Obitelji na Sukoišanu u Splitu fra Kristijan Kovačević, a u koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan. Pjevao je Mješoviti pjevački zbor Svete Obitelji sa splitskog Sukoišana.

U prigodnoj homiliji fra Kristijan je, nadovezujući se na prvo čitanje iz Knjige Postanka, istaknuo da je čovjek središte Božjega stvaranja. Bog prilikom stvaraj posvećuje sedmi dan. Pobožni Židovi strogo su se čuvali bilo kojeg oblika rata u dan subotnji. Sv. Josip Radnik nam poručuje da je čovjeku za ostvarenje potreban rad, ali mu je prijeko potreban i odnos s Bogom.

Sveti Dujam podnio mučeničku smrt prilikom teških vremena za Crkvo, no fra Kristijan je istaknuo da ne smijemo zaboraviti da prema službenim podacima, gotovo 360 milijuna kršćana u današnjim vremenima, na različitim mjestima na Zemlji, podnosi različite vrste progona i diskriminacija pa čak i mučeništva samo zato što su kršćani. Nažalost, danas rijetko možemo čuti o progonima kršćana i mučenicima današnjice, kazao je.

Također, fra Kristijan je iskoristio priliku i podsjetio je vjernike da Hrvatski narod, osim što danas slavi sv. Josipa Radnika, da se sjeća Vojno redarstvene akcije „Blijeska“. Istaknuo je da su mnogobrojni Hrvati tijekom Domovinskog rata, poput sv. Josipa, morali bježati u neizvjesnost, napustiti svoja ognjišta. No, njihova je snaga bila u tome što su sve prepustili Božjoj providnosti.

Na kraju homilije, fra Kristijan je kazao, da moramo biti zahvalni Bogu što danas živimo u miru, slobodnoj Državi, možemo ispovijedati bez progona svoju vjeru zahvaljujući mnogobojnim kršćanskim mučenicima, ali i našim braniteljima. Upravo zato imamo odgovornost, zbog svih mučenika i onih koji su dali svoje živote za vjeru i slobodu, moliti i sklapati svakodnevno ruke te na taj način Bogu neprestano zahvaljivati za sve što nam je omogućio. Imamo razloga za nadu i budućnost jer je krv mučenika sjeme novih kršćana, zaključio je.

Nakon što je župnik don Ante zahvalio fra Kristijanu na predvođenju misnog slavlja te Zboru na predvođenom pjevanju, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Nakon svete misle uslijedilo je otvaranje izložbe radova poznatoga hrvatskog umjetnika, slika i kipara prof. Josipa Botterija Dinija u kripti sv. Lucije, pod nazivom „Sveti Dujam“. Program otvaranja predvodio je don Ante Mateljan, a pjesmom su program obogatili Mihovil Peko i Romina Kirilenko. „Ova izložba u čast svetoga Dujma, našega zaštitnika i svjedoka vjere, u ovom neobičnom, a nama tako dragom prostoru, u kripti sv. Lucije, u okviru devetnice sv. Dujmu, daje nam prigodu zagledati se, ne samo u slike koje su pred nama i koje pričaju priču o svetom Dujmu i njegovom svjedočanstvu vjere, nego i u dubinu nas samih. Pozvani smo da i sami postanemo 'svjedoci', odnosno mučenici, umjetnici života“, istaknuo je don Ante.

Na kraju je od srca zahvalio prof. Josipu Botteriju Diniju, koji je dao svoje radove na izlaganje. Napomenimo, upravo se od travnja do lipnja odvija retrospektivna izložba radova prof. Josipa Botterija Dinija u Klovićevim dvorima.

Josip Botteri Dini rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943., nakon čega se njegova obitelj seli u Split, gdje živi i danas. Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu započeo je 1964. godine, gdje mu predaju znameniti profesori poput Ljube Ivančića, Ferdinanda Kulmera, Vjekoslava Paraća, Krste Hegedušića, Ive Režeka i drugih. Diplomirao je 1968. godine u klasi Miljenka Stančića. Živi, stvara i likovno djeluje u Splitu i Bolu, ali i rodnom Zagrebu, uz to često putujući svijetom. Više od 100 javnih djela prof. Josipa Botterija Dinija može se vidjeti diljem Hrvatske i svijeta. Propitujući duh vremena reagirajući na njega ostvario je jedinstven slikarski opus unutar suvremene umjetnosti, osobito na području sakralne umjetnosti prepoznatljivim i osebujnim likovnim interpretacijama biblijskih sadržaja.

WhatsApp Slika 2024 05 01 u 20.53.25 352248e5