Na Kukuzovcu obilježena 75. godišnjica pogibije mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

Svečanim misnim slavljem, koje je predvodio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, jutros je kod spomen križa na Kukuzovcu u organizaciji zajednice vjernika sv. Nikole Tavelića iz Brnaza obilježena 75. godišnjica pogibije mještana Košuta, Turjaka i Brnaza.

Uz koncelebraciju župnika Košuta, don Franka Prnjaka, župnika Turjaka fra Petra Gulića, župnog vikara Brnaza fra Antonia Mravka i još nekoliko svećenika, ovom obilježavanju je nazočio i predstavnik županije Splitsko-dalmatinske, Damir Čarić, zamjenik gradonačelnice Sinja, Denis Glavan, zamjenik gradonačelnika Trilja, Ivan Bugarin te predstavnici mjesnih odbora Košuta i Turjaka, Ivan Žolo i Dujo Maleš. Uz njih su nazočili i članovi obitelji ubijenih kao i obitelj ubijenog fra Rafe Kalinića iz Prugova.

Nakon misnog slavlja predstavnici županije Splitsko-dalmatinske, gradova Sinja i Trilja te mjesnih odbora Košuta i Trujaka položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-križom, a nakon njih su to učinili obitelji ubijenih i ostali prisutni.

U svojoj propovijedi fra Petar Klapež je podsjetio kako se prije 75 godina, 24. rujna 1943. godine, dogodio ljudski zločin i naglasio: „Ovdje na ovom mjestu, uz trasu nekadašnje željeznice, na Kukuzovcu, dogodio se stravičan zločin. Tog krvavog rujanskog dana pripadnici 7. SS divizije Prinz Eugen su iznenada ušli u ciljane zaseoke naših sela, pohvatali nedužne ljude te ih doveli na ovo mjesto i potom ih na surov način na ovom mjestu poubijali. Ubijen je 41 Mještanin Košuta, 1 civil iz Glavica, koji se zateko kod rodbine u Košutama, 17 mještana naselja Brnaze, 17 mještana Turjaka i fra Rafo Kalinić, koji je nosio sakramente popudbine umirućem bolesniku , kojeg su uhvatili sa još dvoje ukućana i zapalili u kući Malbaša. Sedam desetljeća šutjelo se o tom strašnom zločinu, a danas smo Bogu zahvalni i svima onima koji su zaslužni što je ovo mjesto dobilo pijetet mučeništva i što je ovaj spomenik našim mučenicima ovdje na 70. obljetnicu njihova mučeništva njima podignut. A isto tako, Bogu smo zahvalni što se kroz sve ove godine slavi spomen misa za naše mučenike. Mi smo danas ovdje, na ovom mjestu mučeništva, ne radi osvete, nego da obnovimo zavjet naših djedova i da se molimo na mjestu koje je postalo simbol naših mjesta u nemilosrdnom zločinu nad 67 nevinih naših mještana. U tom molitvenom ozračju zajedno s njima, za njihove zločince poput Isusa zavapimo – oprosti im Gospodine jer nisu znali što čine!“

Župni vikar Brnaza, fra Antonio Mravaka kazao je kako su smrću ubijenih, njih 67, nasilno prekinuta rodoslovlja i uništene buduće obitelji: „Mi živi, njihovi potomci, pozvani smo čuvati sjećanje na njih. Jer 70 godina ovaj zločin nam je bio nepoznat. Mnogi i danas ne znaju za ovaj pokolj i mjesto održavanja komemoracije. Zato je bila hvale vrijedna inicijativa ljudi koji su potaknuli i vodili projekt gradnje spomenika u obliku spomen-križa na ovom mjestu, koji je blagoslovljan i otkriven upravo na današnji dan prije 5 godina. Župnici Košuta, Turjaka i župni vikar u Brnazama, u suglasnosti sa župnikom u Sinju, odlučili su da svake godine druga župa organizira dan sjećanja na ubijene te da se okrugle obljetnice obilježe ovdje na Kukuzovcu. Ove godine organizacija je dodijeljena filijalnoj zajednici župe Gospe Sinjske, zajednici sv. Nikole Tavelića u Brnazama.“