U Splitu jurisdikcijski ispit položila šestorica mladomisnika

 


U Ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije u srijedu, 8. srpnja održan je susret splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića sa šestoricom novozaređenih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Uz nadbiskupa Barišića na susretu su bili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, te profesori i mentori ispitanika: don Mario Volarević i fra Ivica Jurić.


 




Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta nadbiskup Barišić je sve podsjetio na svećeničko ređenje i s novozaređenim svećenicima još jedanput podijelio radost tog trenutka. "Vaše ređenje je poput rođenja te sada treba rasti, odrastati u ovomu milosnom daru koji nas određuje u identitetu svećenika. To je prije svega euharistija i na osobiti način sakrament pomirenja", kazao je nadbiskup te dodao kako je to Gospodinov dar svećenicima i kako nitko to ne može učiniti osim njih. Napomenuo je da ako svećenik ne raste i ne razvija dimenziju svoga svećeništva ostaje duhovno gladan i prazan. Svećenik je najbliži Bogu kada je najbliži bratu čovjeku i u dimenziji Božjeg milosrđa postaje produžena ruka Gospodinova, žar njegova srca, njegov pogled. Tada svećenici postaju očevi, liječnici, učitelji, braća i prijatelji. Nadbiskup je istaknuo važnost njihove osobne ispovijedi: "Želio bih da rastete u spoznaji, da budete otvoreni Bogu i da budete bliži ovoj stvarnosti u koju vas Gospodin stavlja kao znakove svoga milosrđa". Na kraju susreta potaknuo je novozaređene svećenike da dostojanstveno obnašaju povjerenu im službu i nastoje uvijek imati vremena za čovjeka koji u će im sutra pokucati na vrata ili kleknuti pred njih u sakramentu pomirenja.


 


Potom su generalni vikar, pastoralni vikar i mentori obavili s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja te im obznanila da su uspješno položili.


 


Na koncu zajedničkog ručka, nadbiskup Barišić im je čestitao na uspjehu te izrazio zahvalnost svima koji su na bilo koji način pridonijeli da njihov poziv urodi svećeničkim zvanjem.