Hodočašće Gospi Sinjskoj svećenika redovnika i redovnica Cetinske krajine

U crkvi Gospe Sinjske u Sinju u utorak, 4. kolovoza, pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio fra Ante Vučković započelo je hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine, pred proslavu svetkovine Velike Gospe koje se ove godine proslavlja u znaku 300. obljetnice pobjede Sinjana nad Turcima po zagovoru Velike Gospe. Provincijal provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio je  procesiju i euharistijsko slavlje koje je potom uslijedilo i u kojem je sudjelovalo 69 svećenika i 8 bogoslova, 156 časnih sestara i 5 kandidatica-novakinja rodom iz Cetinske krajine.


Pokorničko bogoslužje započelo je čitanjem svetopisamskih tekstova. Na početku nagovora fra Ante je rekao kako Sinj pamti opsadu, pobjedu i prijelaz u slobodu. "Oko Velike Gospe mnoštvo vjernika doživljava svoj prijelaz iz opsade grijeha u slobodu milosti Božje po sakramentu pomirenja" kazao je. Potom je citirao riječi sv. Pavla iz poslanice Efežanima: "Vi pak ne naučiste tako od Krista, ako ste ga doista čuli i u njemu bili poučeni kako je istina u Isusu: da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine" .



U nastavku pojasnio je kako navedeni tekst govori o promjeni koja uključuje obnovu duhom, u pravednosti i svetosti istine te kako ne treba dati mjesta đavlu-grijehu. Naglasio je kako je teško promijeniti krivi smjer, ali je teži zadatak, redovnika i svećenika koji imaju, od dobrog izabrati malo bolje, od dobrog učiniti sebe malo boljim. Stoga, istakao je fra Ante, "obnova mora doći iznutra jer nitko ne može učiniti da obnova dođe izvana - ni gvardijan ni predstojnica ni bilo koji autoritet.



Nadalje obraćajući se hodočasnicima kazao je kako obnova zahvaća nekoliko područja: odnose, iskustvo, vjeru, vrednote, navike, strahove i ljepotu, te kako život treba biti izvor radosti i ljepote, a ne tuge i žalosti. "Nalazeći se na ovom milosnom mjestu započnimo s obnovom iznutra u osobnom sakramentu pomirenja", pozvao je fra Ante.



Po završetku pokorničkog bogoslužja uslijedila je procesija i euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Joško Kodžoman u  koncelebraciji sa sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom, sinjskim župnikom fra Antom Bilokapićem, dekanom don Stipom Ljubasom i don Vladom Strikićem te još s 64-icom svećenika.
Uvodeći u slavlje provincijal Kodžoman  je pozvao prisutne da im ovo zavjetno i zahvalno molitveno okupljanje u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske bude poziv na jačanje svećeničko-redovničkog zajedništva, poziv za prisniju ljudsku i kršćansku povezanost i solidarnost, kako onu međusobnu tako i prema svim ljudima kojima su poslani.



"Ovaj dan poziv je svima da u svijetu koji se dramatično i ubrzano mijenja, nađemo svoje mjesto, poziv da se učinimo vrijednima ljudskog povjerenja, da živimo život s onima koji su najugroženiji, kojima je najteže, koji pomoć najviše trebaju. Ovo je dan kada nas Duh na ovom svetom mjestu jedinstvenog sjećanja potiče da se odvažno suprotstavljamo svakoj nepravdi, svakoj laži i svakom zlu", kazao je fra Joško Kodžoman.
Podsjetio je kako u jubilarnoj godini 300. obljetnici sjećanja na čin čudesnog izbavljenja pred strašnim neprijateljem, koje su naši preci doživjeli po nezasluženoj milosti Božjoj i Gospinu zagovoru, i " u ovom otužnom trenutku za naš Narod i Domovinu, kada nas muče nepravde, siromaštvo, iseljavanja mladih, porazne demografske statistike, napose pomanjkanje duhovnih zvanja, u ovom demoraliziranom društvu koje je promašilo stvoriti i omogućiti neke bitne pretpostavke našeg zajedničkog sretnog života, u tim i takvim okolnostima, nemamo izbora nego ponovno iz dubine duše zavapiti pred Gospom da nas spasi i izbavi iz sadašnjih i budućih nevolja".



Dodao je kako ocjena društvenih prilika, dovodi do pomiješanih osjećaja zbunjenosti, revolta, frustracije. Upitao se mogu li vjernici s istančanim osjećajem za pravdu  zanijekati činjenicu da i u takvom okruženju postoji ne mali broj dobrih ljudi, koji odskaču na razne načine, po svojoj marljivosti, po svom poštenju, po svojoj spremnosti da priteknu drugima u pomoć.



"Ne, mi iz svoga životnog  svećeničko-redovničkog iskustva dobro znamo za takve ljude i to nas tješi i ulijeva nam nadu. Stoga je ovo prigoda da zahvalimo od srca i sjetimo se svih naših dobročinitelja, kao i onih koji preko nas učiniše mnoga dobra djela. Mi ne radimo da bismo se hvalili, niti da bi nas drugi hvalili. Mi smo predani svome poslu iz čiste ljubavi prema Bogu i ljudima i nemojmo dopustiti da nas u našim dobrim i plemenitim nastojanjima nitko zastraši ili obeshrabri. Plodovi našega rada neće izostati".



U nastavku  istaknuo je apele pape Franje koje u Godini posvećenog života, ne prestaje upućivati redovnicima i redovnicama, da se trgnu i da se ne gube u banalnostima života, nego da kao službenici Crkve, mogu i moraju biti još bolji svjedoci Božje ljubavi i još glasniji navjestitelji Radosne vijesti.
"Bog nas je podario osobitim darom - darom duhovnog poziva - koji se manifestira kroz različitost i bogatstvo naših karizmi. On nas sve kao takve poziva da mu se do kraja predamo i da prepoznamo važnost trenutka, bez obzira što radili, njegovali starije i bolesne, bili kuharice, domaćice, sviračice, katehistice, odgajateljice, predstojnice, časne majke, ili provincijalke, ispovjednici,  župnici ili župni vikari, gvardijani ili  provincijali€¦ I naše različite službe, bogatstvo su Crkve.  Znamo cijeniti rad jedni drugih, ili mislimo da je važno i vrijedno samo ono što mi poduzimamo? "
Na kraju fra Joško je pozvao "Otiđimo danas iz Sinja uz osobni zavjet da ćemo se truditi više oko dobrobiti svih ljudi, da ćemo se, kao braća i sestre, kao radnici na istoj njivi Gospodnjoj više voljeti i poštivati. To će biti najbolji i najkorisniji duhovni plod i najveća milost ovog našeg susreta, koju možemo u ovom trenutku primiti, utječući se Majci Mariji u molitvi. Pozvao je i na sjećanje na pale branitelje i na molitvu za sve branitelje koji će se okupiti na proslavi Dana domovinske zahvalnosti u Kninu .



Fra Petar Klapež, gvardijan samostana Čudotvorne Gospe Sinjske i upravitelj istoimenog svetišta obraćajući se hodočasnicima kazao je kako je posebnost ovogodišnjeg hodočašća Čudotvornoj Gospi Sinjskoj u tome što se ono odvija u Godini posvećenog života, zatim u izvanrednoj godini Božjega Milosrđa, i u proslavi 300. obljetnice slavne pobjede nad Turcima koja se dogodila davne 1715. uz Gospin zagovor. U svome obraćanju podsjetio je kako je dan hodočašća ujedno i spomendan Sv. Ivana Marie Vianeya - Arškog župnika koji je kanoniziran u   jubilarnoj godini 1925., dana 31. svibnja., a 23. travnja. 1929. proglašen je nebeskim zaštitnikom svih župnika i dušobrižnika. U sakramentu svećeničkog reda napomenuo je fra Ptear  on piše: "Sakrament svećeničkog reda diže čovjeka k Bogu. Jer što drugo je svećenik nego čovjek koji zastupa Božje mjesto i čovjek koji je opremljen svim punomoćima Božjim? Božanski Spasitelj govori svećenicima: "Idite i učite sve narode €¦ Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji €¦ Kao što je Otac mene poslao tako i ja šaljem vas €¦ Tko vas sluša, mene sluša, i tko vas prezire mene prezire."



Spomenuo je i riječi Sv. Ivana Marie Vianeya - Arškog župnika kojima je govorio i pisao o Blaženoj Djevici Mariji: "Nikad nećemo moći shvatiti, kako mnogo teži Marija za tim, da nam bude na pomoć za naš spas, i kako je mnogo Ona za nas zabrinuta. Najmanje pouzdanje koje mi u Nju stavljamo, ne ostane nikad bez nagrade. Sretan koji pod Njezinom zaštitom živi i umire, može se sa dobrim razlogom ustanoviti, da je njegov vječni spas siguran i da će jednom nebo biti njegova baština.



Na kraju fra Petar je pozvao prisutne hodočasnike da zajedno izmole posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, te ih također srdačno pozvao na proslavu 300. obljetnice, koju će se na nacionalnoj razini proslaviti na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo na Veliku Gospu u subotu  15. kolovoza. Najavio je svečanu  procesiju s Gospinom slikom koja počinje u 9.30 sati, potom euharistijsko slavlje na Trgu dr. Franje Tuđmana. Procesiju i svetu Misu koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić zagrebački nadbiskup, koji je ujedno i izaslanik sv. Oca pape Franje za proslavu 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem.

Za vrijeme euharistijskog slavlje pjevanje su predvodile časne sestre, pod ravnanjem s. Mirte Ĺ kopljanac Mačina, a za orguljama je svirao fra Frano Bosnić.