Imenovanja i premještaji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2015.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji stupaju na snagu danom 17. kolovoza 2015. godine.


Zbog napunjene kanonske dobi u stanje mira stavljeni su: župnik župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama don Petar Mikić te župnik župe sv. Petra ap. u Kaštel Novom don Luka Vuco.


Don Jenko Bulić razriješen je službe ravnatelja Nadbiskupskog sjemeništa, a na njegovo mjesto imenovan je don Jure Bjeliš koji se vratio sa studija u Rimu. Osim službe ravnatelja Sjemeništa, don Jure Bjeliš imenovan je i voditeljem Ureda za pastoral duhovnih zvanja umjesto don Jure Vrdoljaka.


Župnikom u župi sv. Petra ap. u Kaštel Novom imenovan je don Darijo Čorić, dosadašnji župnik župe Presv. Srca Isusova u Košutama. Na njegovo mjesto dolazi don Franko Prnjak, župni vikar župe Gospe od Otoka u Solinu. Župu Kraljice Neba i Zemlje u Pločama preuzimaju novoimenovani župnik don Senko Antunović i sužupnik don Ante Antunović koji su do sada služili u župi sv. Nikole u Metkoviću. Novim župnikom u župama Metković-Sv. Nikola, Borovci i Nova Sela imenovan je don Davor Bilandžić, dosadašnji župnik župe Uznesenja BDM - Dusina (Veliki Prolog) i dekan Biokovskog dekanata. U Dusinu dolazi don Dražen Radman koji je do sada obavljao službu župnika župa Grohote, Donje Selo i Srednje Selo na otoku Šolti. Te župe preuzima novoimenovani župnik don Vinko Beus, dosadašnji župni vikar u župi Prečistoga Srca Marijina na Škrapama u Splitu. Župnik u župi Gospe od Karmela u Zagvozdu, don Ivan Ćubelić, razriješen je te službe i imenovan župnikom u župi Kraljice Mira - Makarska. Don Damir Vuletić, dosadašnji župnik te župe, odlazi za župnika u župu Pohođenja BDM na Spinutu u Splitu. Don Jure Strujić koji je vršio službu župnika u toj splitskoj župi imenovan je župnikom u župi Presvetoga Trojstva - Sitno Donje umjesto don Ivana Kovačevića koji je razriješen te službe. U župu Gospe od Karmela - Zagvozd dolazi don Marijo Čagalj, župnik u župama Krstatice i Poljica Vrgorska. U tim će župama župnik biti don Mate Munitić, dosadašnji župni vikar u župi sv. Spasa na splitskim Mejašima. Župnik župe Uznesenja BDM - Žrnovnica, don Luka Jozić, imenovan je župnikom "in solidum" župe sv. Spasa Split-Mejaši. U Žrnovnicu dolazi don Mario Matković koji je do sada služio kao župnik u župi sv. Karla Boromejskog u Okruku. Novi župnik u Okruku je don Ivan Babić, dosadašnji župnik župe Uznesenja BDM - Rogoznica. Tu će župu preuzeti don Zvonimir Mijić, župnik župa Srijane-Dolac Gornji i Trnbusi. Novi župnik tih župa je don Domagoj Jelača koji je bio župni vikar na splitskim Pujankama. Službe župnika u župi sv. Luke u Kučićima razriješen je don Ivan Ujević koji je na vlastiti zahtjev poslan privremeno na bolovanje. Na njegovo mjesto dolazi don Ljubo Bodrožić, dekan Omiškog dekanata i dosadašnji župnik u Omišu. Za župnika omiške župe sv. Mihovila ark. imenovan je don Mate Čulić koji je do sada bio župnikom u župi Bezgrešnoga Srca Marijina u Kaštel Štafiliću. U Kaštel Štafilić dolazi don Damir Bistić, dosadašnji župnik župe Srca Isusova i Marijina - Vidonje. Za župnika u Vidonjama imenovan je don Mladen Margeta koji je bio župnik u župi Snježne Gospe u Vidu. Za župnika u toj neretvanskoj župi dolazi don Ivo Bezina, dosadašnji župni vikar na Sućidru u Splitu.


Don Matislav Vilić razriješen je službe župnika u Zelovu te imenovan župnikom župe sv. Petra ap. u Novim Selima na Cetini. Don Nikola Golemac vršit će službu upravitelja župe sv. Vida u Zelovu. Dosadašnji župnik župe Presv. Imena Isusova Voštane-Rože, don Petar Dukić st., ostaje pastoralni poslužitelj dijela župe Rože, dok će u Voštane pastoralno posluživati župnik iz župe sv. Duha u Tijarici don Mate Lekić. Filijalu Kamensko koja pripada župi Tijarica posluživat će don Ante Čipčić, župnik u Aržanu.


Župnim vikarom na Pujankama u Splitu imenovan je mladomisnik don Ivan Marić. Mladomisnik don Miroslav Rubić imenovan je župnim vikarom u župama Metković-Sv. Nikola, Borovci i Nova Sela na Neretvi. Don Mislav Šaškor, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Gospe od Otoka u Solinu, a mladomisnik don Toni Šinković novi je župni vikar u župi Prečistoga Srca Marijina na Škrapama u Splitu.


Fra Ivan Vuletić, OFM, razriješen je službe župnoga vikara u župi sv. Franje u Imotskom, a na njegovo mjesto dolazi mladomisnik fra Lazar Perica, OFM. Umjesto dosadašnjeg župnog vikara u župi Gospe Sinjske u Sinju, fra Jure Hrgovića, OFM, imenovan je fra Kristijan Šilić, OFM, također mladomisnik.


Don Mihovil Kurkut, SDB, razriješen je službe župnika župe Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu, a na njegovo mjesto dolazi dosadašnji župni vikar u toj župi don Anto Adžamić, SDB. Za novoga župnog vikara imenovan je don Mirko Barbarić, SDB.


U župi Gospe od Pojišana u Splitu također je došlo do personalnih promjena. Fra Anto Pervan, OFMCap, razriješen je službe župnika. Novim župnikom imenovan je fra Miljenko Vrabec, OFMCap.