IV. kongres bogoslova Crkve u Hrvata

"Zvona konkatedrlane župe sv. Petra u Splitu oglasila su prisutnost sadašnjosti i budućnosti naše Crkve. Danas se raduje Dujmov grad ali i svi hrvatski sveci i blaženici, koji su prikazani na brončanom reljefu vratnica ove crkve", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uvodeći u euharistijsko slavlje, kojim je u subotu 12. svibnja u konkatedralnoj crkvi započeo IV. kongres bogoslova Crkve u Hrvata.




Na susretu, koje se odvija pod geslom: "Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas!", okupilo se oko 300 bogoslova i njihovih odgojitelja iz Đakova (Bogoslovno sjemenište), Zagreba (Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i Grkokatoličko sjemenište), Pule (Biskupijsko-misijsko sjemenište "Redemptoris Mater", Rijeke (Bogoslovno sjemenište "Ivan Pavao II."), Sarajeva (Vrhbosansko bogoslovno sjemenište i Nadbiskupijsko misijsko sjemenište "Redemptoris Mater") i iz Splita (Centralno bogoslovno sjemenište, franjevački bogoslovi provincije Presvetog Otkupitelja i isusovački novaci). Pozdravivši bogoslove sa svih strana Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine nadbiskup Barišić je naglasio da su ovakvi susreti ohrabrenje na njihovom putu i poticaj na ustrajnost u duhovnom pozivu. U tom je svjetlu nadbiskup u propovijedi bogoslovima približio biblijske tekstove progovorivši im o Isusu i njegovim učenicima, o Božjem pozivu i čovjekovu odazivu, o otajstvu ljubavi i prijateljstvu s Bogom. "Ono što je Isus govorio svojim učenicima, govori i nama danas. Svoju riječ ponavlja da bi ostala upisana u naša srca, a ponavljanje je važno za naš život. Živimo ponavljajući disanje, kucanje srca. Isusov govor zadire u dubinu. On govori o srcu evanđelja, o ljubavi, o samom Bogu. Onaj koji je ušao u misterij ljubavi, spoznao je dubinu riječi koje nam donosi evanđelist Ivan: 'Ljubav dolazi od Boga, i tko god ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, nije upoznao Boga, jer je Bog ljubav", naglasio je mons. Barišić. U tom je surječju upozorio na opasnost racionalizma, koji priječi spoznaji Boga ljubavi, a kojemu su na poseban način izloženi oni koji žele umom dohvatiti Boga. Govoreći o ljubavi naglasio je da ona nije samo zapovijed nego primjer jer je Isus rekao: "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!" Njegov primjer slijedili su brojni sveci i svetice, blaženici i blaženice, koji su istinski živjeli iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. "Jedan od njih je sveti Leopold Bogdan Mandić, čiji blagdan danas slavimo. On se nikada nije umorio dijeliti ljubav. Boravio je u ljubavi jer je ljubav boravila u njemu. Bio je Božji čovjek i 'prijatelj ljudi'", kazao je nadbiskup. Podsjetivši kako je Isus svoje učenike nazvao prijateljima, pozvao je bogoslove na prijateljstvo, međusobno i s Bogom, a koje je nezamislivo bez molitve. "Ljubiti čovjeka je uistinu jedna liturgija jer tko ljubi Boga, ljubi i čovjeka", poručio je nadbiskup Barišić.
Riječ zahvale u ime domaćina i organizatora susreta Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu uputio je rektor mr. Boris Vidović zahvalivši predvoditelju slavlja, bogoslovima i maestru Šimi Maroviću na pjevanju te župniku don Radojku Vidoviću. Program se potom nastavio u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljanjem bogoslovija. Bogoslovno sjemenište je ustanova koja skrbi o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata. Međutim, sjemenište su i ljudi koji u njemu žive: bogoslovi te poglavari (rektor, vicerektor, duhovnik i ekonom), koji se o tom životu i odgoju brinu. Nakon ručka, u poslijepodnevnim satima uslijedila su športska natjecanja i razgledavanje grada, a cjelodnevni program završio je večernjom molitvom u splitskoj katedrali sv. Dujma i zabavnim programom u dvorištu Bogoslovije. Bogoslovi i njihovi odgojitelji smješteni su po splitskim župama, gdje će u nedjelju 13. svibnja animirati misna slavlja, nakon čega će se vratiti svojim bogoslovijama.